Zorg van een manueel therapeut bij gewrichtsklachten

Het menselijk lichaam bestaat uit ontzettend veel gewrichten, waarvan er ongeveer 100 beweeglijk zijn. Beweging in deze gewrichten is mogelijk door de anatomische vorm en de structuren die eromheen liggen.

Gewrichten zijn dus essentieel voor gezonde en soepele bewegingen. Hierdoor geven gewrichten helaas ook vaak klachten. Onze manueel therapeuten in Zwolle kunnen u helpen wanneer u last heeft van uw gewrichten.

Gewrichten zijn complex en bestaan vaak uit verschillende weefsels

Om lichaamsdelen ten opzichte van elkaar te kunnen bewegen, zitten er tussen de lichaamsdelen gewrichten. Zo verbindt de elleboog de onder- en bovenarm en het heupgewricht verbindt de romp en het bovenbeen.

Alle gewrichten bestaan uit twee of meer botten die ingenieus langs elkaar kunnen bewegen. De beweging ontstaat doordat verschillende spieren als het ware aan de botten trekken. Daarnaast zit er in het gewricht kraakbeen dat zorgt voor de bescherming van de botten.

Soms zitten er ook nog andere structuren in het gewricht om de botten te beschermen of de bewegingen te begeleiden, zoals de meniscus in de knie en de tussenwervelschijven tussen de wervels. Om de botten van het gewricht bij elkaar te houden, zitten er om het gewricht gewrichtsbanden. Deze banden worden ook wel ligamenten genoemd.

Verschillende vormen van gewrichten

Wat voor beweging er precies mogelijk is in het gewricht, is afhankelijk van hoe het gewricht in elkaar zit. Zo worden er verschillende soorten gewrichten onderscheiden. De elleboog is bijvoorbeeld een scharniergewricht. Dit lijkt op een gewone scharnier, waarbij er slechts in één richting bewogen kan worden. De schouder en de heup zijn kogelgewrichten. Deze bestaan uit een kogel en een kom, waarbij de kogel in de kom alle richtingen op kan bewegen.
gewrichtsklachten controle

Gewrichtsklachten en bewegingsbeperking

Hoewel de gewrichten dus ingenieus in elkaar zitten, kan er ook een hoop misgaan. Doordat de gewrichten bestaan uit verschillende structuren, kunnen er ook verschillende soorten klachten ontstaan.

Zo kan het bot, kraakbeen of gewrichtskapsel geïrriteerd raken. Hierdoor kan het gewricht stijf of pijnlijk worden, waarbij bepaalde bewegingen vaak (bijna) niet meer uit te voeren zijn.

Heb je een gewricht dat dik, warm en pijnlijk is en gaat daarnaast het buigen of strekken lastig? Bel dan de huisarts. Voel je je daarbij nog ziek of heb je last van koorts? Bel dan direct de huisarts.

Wat zijn de oorzaken van gewrichtsklachten?

Klachten aan gewrichten kunnen verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak is overbelasting. Dit kan ontstaan bij zware belasting door te zwaar te trainen of door het hebben van overgewicht.

Ook kunnen herhalende bewegingen leiden tot overbelasting. Denk bijvoorbeeld aan de bewegingen met een computermuis, die kunnen leiden tot een muisarm. Ook kan tennis leiden tot een tennisarm en hardlopen tot een lopersknie.

Naast overbelasting is artrose een veelvoorkomende oorzaak van gewrichtsklachten. Ook hierbij is er sprake van pijn en stijfheid, waarbij deze klachten in de ochtend het ergst zijn. Een derde oorzaak is een ontsteking van het gewricht. Hierbij is het gewricht, naast dat deze pijnlijk is, gezwollen en gaat het bewegen minder goed.

Wat doet een manueel therapeut?

Als je last hebt van een gewricht, dan kan een manueel therapeut je hierbij uitstekend helpen. Een manuele therapeut is iemand die naast de opleiding fysiotherapie een extra specialisatie heeft gedaan. Manuele therapie wordt toegepast bij functiestoornissen van de gewrichten, spieren en/of zenuwen.

Een manuele therapeut heeft tijdens de specialisatie een aantal nieuwe techniek aangeleerd die specifiek gericht zijn op het verbeteren van het functioneren van de gewrichten.

Meestal heeft iemand gelijk na de behandeling minder pijn en meer bewegingsvrijheid.

Zorg bij gewrichtsklachten van de manuele therapeuten van Fysio 038 Zwolle

Heb je last van een of meerdere gewrichten? De manueel therapeuten bij Fysio 038 in Zwolle gaan graag met je aan de slag om van deze klachten af te komen. Samen met jou zullen wij een persoonlijk behandelplan opstellen dat het best past bij jou en je gestelde doelen.

Maak hiervoor een afspraak via de website of door ons te bellen!

Vragen? neem vrijblijvend contact op.