Fysiotherapie bij hardloopblessures

Uit onderzoek van het Centraal Bureau Statistiek (CBS) blijkt dat hardlopen de op 1 na meest beoefende sport in 2020 was. Hardlopen is goed voor de fysieke gezondheid, maar zeker ook voor de mentale gezondheid. Hardlopen brengt echter ook het risico op blessures met zich mee. In dit artikel bespreken wij wat de meest voorkomende oorzaken van blessures bij het hardlopen zijn en hoe je er weer vanaf komt.

Oorzaken van hardloopblessures

Er zijn veel verschillende oorzaken die kunnen leiden tot hardloopblessures. Een verhoogd BMI (Body Mass Index) zorgt bijvoorbeeld voor te veel belasting van bepaalde gewrichten, zoals de knieën en voeten.

Daarnaast kan te veel of te vaak hardlopen blessures veroorzaken. Het lichaam krijgt dan niet voldoende rust, waardoor de kans op blessures toeneemt. Tot slot is het van belang dat je goede schoenen draagt met voldoende demping, waardoor de kracht en druk die de gewrichten ervaren zo klein mogelijk is.

Verschillende soorten hardloopblessures

Zoals zojuist besproken zijn er veel verschillende oorzaken voor het oplopen van een hardloopblessure. Het is dan ook niet gek dat er veel verschillende soorten hardloopblessures bestaan. Zo kan er allereerst onderscheid worden gemaakt tussen plotselinge blessures (acute blessures) of blessures die geleidelijk zijn ontstaan (overbelastingsblessures). De meest voorkomende blessures zullen hieronder worden besproken.
Verschillende hardloopblessures

Overbelasting Blessures

Shin Splints
Shin Splints is een blessure, waarbij het scheenbeen geïrriteerd is. Scheenbeenklachten ontstaan vaak door overbelasting van het scheenbeenvlies of de scheenbeenspier. Een stekende pijn aan het scheenbeen is de meest voorkomende klacht.

Lopersknie
De lopersknie is een blessure die vaak voorkomt onder hardlopers. Vaak wordt een zeurende of stekende pijn aan de buitenkant van de knie ervaren tijdens het rennen. Het gevaarlijke van deze blessure is dat deze afneemt of zelfs helemaal verdwijnt zodra je stopt met rennen. Hierdoor blijven veel mensen lang met deze blessure rondlopen, waardoor de klachten alleen maar verergeren. Een lopersknie valt niet voor niets onder de categorie overbelastingsblessures.

Hielspoor
Hielspoor valt ook onder de categorie overbelastingsblessures. Bij hielspoor ervaren mensen vaak in de hiel van de voet een stekende pijn. Wanneer je onvoldoende rust houdt, kan deze blessure snel verergeren.

Acute Blessures

Acute Blessures

Zweepslag
Dit is een van de meest voorkomende blessures die voorkomt bij het hardlopen. Een acute zweepslag komt met name voor tijdens het afzetten, sprinten of springen, waarbij de kuit de belasting niet aan kan. Hierdoor kan er een scheurtje in de spier ontstaan.

Enkelblessure
Tijdens het hardlopen bestaat er een kans dat je een enkelblessure oploopt. Hardlopen gebeurt regelmatig op ongelijke ondergronden, wat de kans vergroot op het verzwikken van de enkel. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje, want ook bij het verkeerd afstappen van een stoepje kan het mis gaan.

Hamstringblessure
Een acute hamstringblessure ontstaat vaak door explosieve bewegingen, zoals springen, wenden en keren. Bij het maken van explosieve bewegingen komt er plots veel spanning op de spieren te staan. Wanneer de kracht op de spieren te groot is, kan deze scheuren en veroorzaakt dit een felle pijn.

Fysiotherapie als oplossing voor hardloopblessures

Gelukkig zijn er veel dingen waar je zelf rekening mee kunt houden om de kans op een hardloopblessure te verlagen. Denk aan het dragen van de juiste schoenen met voldoende demping, een goed voedingspatroon en voldoende rust.

Wanneer je dan toch een blessure oploopt is het verstandig om naar een fysiotherapeut te gaan. Onze fysiotherapeuten bij Fysio 038 zullen allereerst kijken of er sprake is van een standsafwijking in het lichaam. Wanneer er sprake is van een standsafwijking, betekent dit dat bepaalde spieren of gewrichten meer belast worden dan zou moeten. Uiteindelijk kan dit leiden tot overbelasting van de betrokken spieren of gewrichten.

Wanneer een standsafwijking is geconstateerd zullen onze fysiotherapeuten samen met jou gaan trainen om de algemene beweeglijkheid en houding van het lichaam te verbeteren. De pijnklachten kunnen dan als gevolg van het beter functioneren van het bewegingsapparaat afnemen.

Fysiotherapie bij Fysio 038

Herkent u klachten of wilt u graag een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten? Wacht dan niet langer en neem contact met ons op! Bij Fysio 038 helpen wij u graag van uw klachten af.

Vragen? neem vrijblijvend contact op.