Pijn aan de binnenkant van knie tijdens het sporten

Pijn aan de binnenkant van de knie tijdens het sporten is een veel voorkomend probleem. Het ontstaan van deze klacht kan komen door overbelasting of letsel van de knie en kan een verscheidenheid aan oorzaken hebben, zoals verstuikingen, meniscusletsel, artrose en ontstekingen.

De eerste stap is dus de oorzaak van de pijn in kaart brengen, zodat we hier daarna iets aan kunnen doen.

Het ontstaansmoment: trauma of geen trauma

Het kan zijn dat je op een acuut moment je knie hebt bezeerd, denk aan een misstap of een verdraaiing van je knie. Dit wordt ook wel een ’trauma’ moment genoemd. Hierbij is er vaak meer risico op schade van structuren in je knie, omdat dit gebeurt onder hoge belasting en energie op het kniegewricht.

Geen trauma houdt in dat de pijn aan de binnenkant van de knie langzaam is ontstaan en er geen specifiek acuut moment is geweest.

Afhankelijk van de oorzaak van de pijn, kunnen er verschillende klachten zijn. Je kunt een of meer van de volgende dingen merken wanneer je knieklachten hebt. De knie doet pijn, de knie is dik, soms zelfs blauw verkleurd, lopen gaat moeizaam, je hebt het gevoel erdoorheen te zakken en je kunt sommige activiteiten niet meer doen die je voorheen zonder pijn deed.

Mogelijke oorzaken van pijn aan de knie tijdens het sporten

Een van de meest voorkomende oorzaken van pijn aan de binnenzijde van de knie is een verstuiking van de mediale collaterale band (MCL), die verantwoordelijk is voor de stabiliteit van de binnenzijde van de knie. Dit letsel kan het gevolg zijn van directe impact of verdraaiing, waardoor de band overbelast raakt en verzwakt.

Daarnaast kan een meniscusletsel, waarbij er beschadiging optreedt aan het kraakbeen tussen de twee botten van het kniegewricht, de pijn veroorzaken. Dit kan zowel acuut optreden als het gevolg zijn van langdurige overbelasting. Hierbij ervaren mensen vaak naast de pijn ook een zwelling op de knie.

Artrose kan ook de oorzaak zijn van pijn aan de binnenzijde van de knie. Hierbij breekt het kraakbeen in de knie af, waardoor gewrichtsoppervlakken tegen elkaar bewegen, wat leidt tot pijn en stijfheid. Dit komt meestal voor bij oudere mensen.

Tot slot kan bursitis, een ontsteking van het gewricht, ook de oorzaak zijn. Hierbij raken de slijmbeurzen rond de knie ontstoken, waardoor ze opzwellen en pijn veroorzaken.

Pijn binnenkant knie sporten

Waarom Fysio 038 je kan helpen

Klachten aan de binnenzijde van de knie kunnen dus verscheidende oorzaken hebben. Het is belangrijk om de specifieke oorzaak te bepalen om effectieve behandeling en herstel te garanderen. Een fysiotherapeut kan je hierbij goed helpen.

Daarnaast is het verstandig om tijdig naar de fysiotherapeut te gaan, want hoe langer je met de klacht blijft lopen, hoe groter de kans dat de pijn ook buiten het sporten om aanwezig zal zijn.

Hoe gaat de fysiotherapeut te werk?

Allereerst zal de fysiotherapeut een uitgebreid onderzoek uitvoeren om de oorzaak van de pijn te bepalen. Dit zal gebeuren door middel van een gesprek, waarin je je klachten toelicht en het ontstaan van de klacht, en door een fysiek onderzoek, waarbij de fysiotherapeut kijkt naar de beweeglijkheid van je knie.

Nadat de oorzaak gevonden is kan de fysiotherapeut je doorsturen naar een andere specialist, maar in de meeste gevallen kan de fysiotherapeut je helpen. Dit kan de vorm aannemen van massage, waarbij de spieren rondom de knie meer ontspannen, en manuele therapie, waarbij de knie wordt gemobiliseerd en daardoor minder stijf wordt.

Fysiotherapie kan ook de vorm van oefentherapie aannemen. Hierbij krijgt je oefeningen om de omliggende spieren van de knie te versterken, waardoor de pijn vermindert.

In sommige gevallen kan taping ook helpen bij het ondersteunen van de knie en het verminderen van de pijn. Dit is echter in de meeste gevallen alleen als toevoeging bij oefen- of manuele therapie en niet als behandeling op zich.

Daarnaast helpt de fysiotherapeut de belastbaarheid van je knie te vergroten zodat je langzaam weer de sport kan beoefenen die je voorheen deed en minder kans hebt op terugval.

Voel je welkom bij Fysio 038 in Zwolle

Heb je last van knieklachten? Neem snel contact met ons op en voorkom dat het erger wordt. Via de website kun je zelf een afspraak inplannen, maar ook via de mail of telefonisch zijn wij bereikbaar.

Onze specialisten staan voor je klaar!

Vragen? neem vrijblijvend contact op.