Fysiotherapie bij gewrichtsklachten

Heeft u last van pijnlijke gewrichten? Fysiotherapie gericht op gewrichtsklachten kan helpen pijn te verminderen en klachten te verhelpen. Wilt u meer weten over verschillende typen gewrichtsklachten en wat onze praktijk voor u kan betekenen? Lees dan hieronder verder over fysiotherapie bij gewrichtsklachten.

Pijn in de gewrichten

Gewrichten vormen de verbindingen tussen twee of meerdere botten. Gewrichten maken bewegingen mogelijk en zorgen daarnaast voor stevigheid en stabiliteit van het lichaam. Stijve of pijnlijke gewrichten kunnen ontstaan na zware belasting, herhalende bewegingen of een verkeerde beweging. Wanneer pijn aan de gewrichten na een activiteit langer dan een half uur aanhoudt, is er sprake van overbelasting. Soms wordt pijn in de gewrichten veroorzaakt door bijvoorbeeld artrose. 

Gewrichtspijn komt vaak voor in de knieën, heupen en schouders. Daarnaast komen gewrichtsklachten vaak voor in de kleine gewrichten van de hand en vingers. Ook in de enkels en tenen kunnen gewrichtsklachten voor komen.

Pijnlijke Gewrichten

Wat is artrose?

Artrose is een vorm van reuma waarbij het hele gewricht aangetast wordt. Het kraakbeen in het gewricht wordt hierbij beschadigd, dunner en is soms ook ontstoken. Dit kan zorgen voor onder andere pijnklachten. De oorzaak van artrose is onbekend maar er zijn een aantal factoren die de kans op artrose kunnen vergroten. Zo komt artrose vaker voor op hogere leeftijd dan op jongere leeftijd. Daarnaast vergroten overgewicht, blessures en zware belasting de kans op artrose.

Pijnklachten bij artrose

Pijn in de gewrichten is een veelvoorkomende klacht bij artrose. Veelvoorkomend zijn pijn bij bewegen en belasten, die vaak geleidelijk optreedt wanneer het gewricht meer wordt gebruikt. Daarnaast kan startpijn optreden; dit is pijn bij het opstaan of de eerste stappen zetten na rust (bijvoorbeeld zitten of liggen). Bij een gewrichtsontsteking kan het gewricht naast pijnlijk ook warm en licht gezwollen aanvoelen.

Andere veelvoorkomende klachten bij artrose

Een veel gehoorde klacht bij artrose is stijfheid van de gewrichten. U kunt last hebben van kortdurende ochtendstijfheid vlak na het opstaan maar ook van startstijfheid, die optreedt wanneer u in eenzelfde houding heeft gezeten voor een lange periode en weer in beweging komt. Daarnaast kunnen de gewrichten bij artrose soms een krakend geluid maken bij het maken van bewegingen.
Ochtendstijfheid Artrose

Behandeling van gewrichtsklachten met fysiotherapie

Onze fysiotherapeuten behandelen verschillende soorten gewrichtsklachten, waaronder ook artrose en reuma. Gewrichtsklachten worden vaak behandeld met behulp van oefentherapie, voorlichting en advies. Oefentherapie is gericht op het soepel maken en houden van de gewrichten, het versterken van spierkracht met behulp van oefeningen en het verbeteren van de conditie. De fysiotherapeut kan afhankelijk van uw klachten speciale oefeningen mee geven.

Algemene tips om uw gewrichten te beschermen

Er zijn een aantal algemene tips die u kunt toepassen in het dagelijks leven om uw gewrichten te beschermen. Belast uw gewrichten niet te lang en te zwaar om overbelasting te voorkomen. Voorkom plotselinge bewegingen en zorg dat u rust en activiteit afwisselt. Daarnaast is het belangrijk dat u blijft bewegen, zodat de spieren en pezen rondom uw gewrichten sterker worden. Voor persoonlijk advies specifiek gericht op uw klachten kunt u terecht bij onze fysiotherapeuten.

Maak een afspraak bij Fysio 038

Bent u op zoek naar een fysiotherapeut in de regio Zwolle? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Onze praktijk beschikt over hoogopgeleide fysiotherapeuten met verschillende specialismen. Daarom kunnen wij u de vakkundige hulp bieden die u nodig heeft. Onze fysiotherapeuten kijken samen met u wat de aard van uw klachten is en stellen samen met u een op maat gemaakt behandelplan op. 

Naast reguliere fysiotherapie bieden wij een breed scala aan behandelingen aan. Zo kunt u ook terecht in onze praktijk voor dry needling, echografie en shockwave therapie. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in bekkenfysiotherapie, sportfysiotherapie, oedeemfysiotherapie en manuele therapie. Ons gezamenlijk doel is dat u weer klachtvrij door het leven gaat. Neem gerust contact op met onze praktijk voor al uw vragen en een eerste afspraak. 

Vragen? neem vrijblijvend contact op.