Fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking in de heup

Je probeert ’s nachts in slaap te komen, maar merkt dat er een drukkende, zeurende pijn uitstraalt rondom de heup. Het is lastig om van houding te veranderen en de heup voelt warm aan. Dit zou zomaar eens een slijmbeursontsteking kunnen zijn!
In dit artikel leggen wij uit wat een slijmbeursontsteking eigenlijk is en wat wij er bij Fysio 038 aan kunnen doen.

Een slijmbeursontsteking, wat is dat?

Een slijmbeursontsteking is een ontsteking van de slijmbeurzen. Deze slijmbeurzen worden ook wel de bursea genoemd, vandaar dat de medische term voor slijmbeursontsteking ‘bursitis’ is.
Slijmbeurzen zijn een soort kussentjes die gevuld zijn met vocht, en fungeren als een soort schokdempers. Ze zitten vooral op uitstekende botdelen of tussen botten, zoals bij gewrichten. Op het moment dat deze slijmbeurzen ontstoken raken, ontstaat er een slijmbeursontsteking. Er wordt daarna onderscheid gemaakt tussen acute en chronische slijmbeursontsteking.

De herstelperiode verschilt per persoon, maar afhankelijk van de oorzaak kan het variëren van een aantal weken tot een jaar.

slijmbeursontsteking heup

Symptomen bij een slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking is, zoals de naam al zegt, een ontsteking. Klachten die klassiek bij een ontsteking horen zijn roodheid, zwelling, pijn, bewegingsbeperking en warmte. Wanneer een slijmbeurs is ontstoken in een bepaald gewricht, zullen deze klachten ook lokaal waarneembaar zijn.
Een slijmbeursontsteking in de heup zal bijvoorbeeld leiden tot pijn bij lopen of traplopen. Ook kan een slijmbeursontsteking leiden tot vermoeidheid, aangezien het lichaam hard moet werken om de ontsteking te bestrijden.

Het ontstaat van een slijmbeursontsteking?

Zoals hierboven al is benoemd, zijn er twee soorten slijmbeursontsteking; acuut en chronisch.
Dit onderscheid is belangrijk omdat de oorzaak en de behandeling vaak verschilt per soort. Een acute slijmbeursontsteking ontstaat vaak door een trauma op het gewricht. Denk bijvoorbeeld aan een val waardoor het gewricht een harde klap ontvangt.

Ook kan een bacteriële of virale infectie leiden tot een ontsteking van een slijmbeurs. Dit kan komen doordat het immuunsysteem is verzwakt, waardoor een bacterie of virus in het lichaam een gewricht in treedt. Ook kan een bacterie of virus een gewricht inkomen door bijvoorbeeld een bijt wond of open wond.

Bij chronische slijmbeursontsteking is de oorzaak vaak overbelasting op een gewricht. Dit komt vaak doordat iemand een verkeerde houding heeft of regelmatig een verkeerde beweging maakt tijdens bijvoorbeeld het sporten of het werken. Dit kan ook veroorzaakt worden door verkeerde schoenen, waardoor iemand op een verkeerde manier zijn of haar gewrichten belast.

Ook zijn er bepaalde aandoeningen die het risico op slijmbeursontsteking verhogen. Dit zijn bijvoorbeeld reuma, jicht of artritis. Ook genetische aanleg kan de kans op het ontstaan van een slijmbeursontsteking verhogen. Tot slot is ouderdom een belangrijke risicofactor. De slijmbeurzen nemen af in elasticiteit en kracht naarmate iemand ouder wordt.

Hoe behandel je zelf een slijmbeursontsteking?

In sommige gevallen gaat een slijmbeursontsteking vanzelf weg door veel rust te nemen, dit kan bij milde gevallen gebeuren. Als de pijn of ontsteking niet vanzelf overgaat is het verstandig om langs een huisarts te gaan.

Bij een chronische slijmbeursontsteking werkt het iets anders. Het is hier verstandig om hulp in te schakelen van een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut is een deskundige die gespecialiseerd is in de houding en juiste bewegingen van het lichaam. Doordat de slijmbeurs chronisch is geïrriteerd, is het belangrijk om deze anders te gaan belasten. Hierbij kan de fysiotherapeut helpen.

fysiotherapie slijmbeursontsteking heup

Wat kan een fysiotherapeut doen bij een slijmbeursontsteking in de heup?

Na het maken van een afspraak bij de fysiotherapeut, zal er een intake consult plaatsvinden. Hier kan de fysiotherapeut onderzoeken hoe het komt dat de slijmbeurzen chronisch zijn ontstoken.

Bij fysio 038 hebben we als uitgangspunt om naar het gehele lichaam te kijken, waarin alles met elkaar verbonden is. Het kan dus zo zijn dat klachten in de heup, samenhangen met andere lichamelijke klachten. Vervolgens wordt er een specifiek behandelprogramma opgesteld, dat is aangepast op de persoon.

De klachten van een slijmbeursontsteking kunnen bij de juiste behandeling vaak tussen de 2 tot 8 weken duidelijk worden verminderd. Hierdoor kun je zo snel mogelijk weer doorgaan met de normale dagelijkse bezigheden.

Heb je al langdurig last van een slijmbeursontsteking in de heup? Maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten!

Vragen? neem vrijblijvend contact op.