Hoe kan een fysio helpen bij CANS/RSI-klachten?

Tegenwoordig kent bijna iedereen wel iemand in de omgeving die een keer last heeft gehad van een muisarm. We zitten steeds meer thuis achter de computer of een hele dag op kantoor in dezelfde houding.

Hierdoor kunnen klachten ontstaan die in de volksmond bekend staan als een muisarm. Een andere benaming voor een muisarm zijn CANS/RSI-klachten. In dit artikel leggen we uit wat CANS/RSI-klachten zijn en hoe een fysio je kan helpen als je last hebt van deze klachten.

Wat zijn CANS/RSI-klachten?

CANS is een verzamelnaam voor ‘Complaints of the Arm, Neck and/or Shoulder’. In het nederlands betekent dat ‘Klachten aan de arm, nek en/of schouder‘. CANS-klachten is de nieuwe benaming voor wat eerder RSI-klachten werd genoemd. RSI staat voor ‘Repetitive strain injury’, maar deze benaming is eigenlijk onjuist voor de klachten.

De betekenis van RSI geeft aan dat klachten ontstaan door het veelvoudig herhalen van activiteiten of bewegingen en dat hoeft niet altijd zo te zijn bij de klachten. In dit artikel spreken we verder van CANS-klachten.

Hoe ontstaan CANS-klachten?

Zoals net al is benoemd, kunnen CANS-klachten ontstaan door veelvoudig herhalende bewegingen of activiteiten uit te voeren met de arm. Echter kunnen CANS-klachten ook ontstaan door langdurig een verkeerde houding aan te nemen. Een verkeerde houding kan zorgen voor veel spanning in de nek, arm of schouder, waardoor de arm, nek en schouders overbelast worden.

Dit is vooral het geval bij het vaak en lang thuiswerken achter de computer of op het kantoor. Ook kunnen CANS-klachten ontstaan door het uitvoeren van lopendebandwerk en andere repetitieve beroepen.

fysio CANS-klachten

Risicofactoren voor het ontstaan van CANS-klachten

Er zijn een aantal factoren die de kans op het krijgen van CANS-klachten vergroten. Dit kunnen persoonlijke factoren zijn, zoals het geslacht of een slechte lichamelijke conditie. CANS-klachten komen bij vrouwen namelijk vaker voor dan bij mannen.

Ook kunnen omgevingsfactoren een grote rol spelen bij het ontstaan van klachten. Denk dan aan een thuiswerkplek waarin je in een verkeerde houding zit. Daarnaast kan een hoge werkdruk of veel stress het risico op klachten verhogen.

CANS/RSI-klachten

Wat zijn de symptomen van CANS-klachten?

De symptomen van CANS-klachten zijn voor iedere individu weer verschillend. De meest voorkomende symptomen zijn pijn of stijfheid in de nek, schouder, arm of hand. Daarnaast kan er sprake zijn van krachtsverlies en tintelingen in de nek, schouder, arm of hand.

De klachten kunnen erger worden als je langdurig in dezelfde houding zit. Ook kunnen de klachten toenemen in een periode waarin veel stress voorkomt.

Hoe kan een fysio je helpen bij CANS-klachten?

Wanneer je last hebt van CANS-klachten, kan een behandeling bij een fysiotherapeut een oplossing zijn om de klachten te verminderen. Nadat er een afspraak is gemaakt, zul je eerst een intake gesprek hebben met de fysiotherapeut.

Zo kan de fysiotherapeut de ernst van de klachten inschatten. Tijdens dit gesprek zullen ook de doelen van de behandeling worden besproken en zal de fysiotherapeut een passend behandelplan voor je opstellen.

Tijdens de behandeling zal het verminderen van de CANS-klachten centraal staan. Bij Fysio 038 vinden wij het ook belangrijk dat de klachten niet terugkeren. Daarom kan het zijn dat de fysiotherapeut ook oefeningen aanbiedt waarmee je zelf thuis kan oefenen.

Daarnaast zal de therapeut adviezen geven, zodat de kans op het terugkeren van de klachten kleiner wordt.

Waarom kiezen voor Fysio 038?

Wij focussen ons op de oorzaak van het probleem en niet alleen maar op het oplossen ervan. Dit doen wij met een team van specialisten die allemaal op masterniveau zijn geschoold en met persoonlijke aandacht voor jou!

Heb je last van CANS-klachten en wil je een afspraak maken bij Fysio 038 om te zien wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan vooral contact met ons op of kom langs in onze praktijk. Wij helpen je graag op weg naar een goede gezondheid!

Vragen? neem vrijblijvend contact op.