Oorzaken en behandeling van pijn aan de binnenkant van de elleboog

Het ellebooggewricht is betrokken bij veel dagelijkse activiteiten, zoals het tillen van voorwerpen en het draaien van de hand. Ongeveer 7 op de 1000 Nederlanders hebben elleboogklachten, zo is gebleken uit cijfers van Nederlandse huisartsenpraktijken.

In dit artikel bespreken wij het ellebooggewricht, de oorzaken van pijn aan de binnenkant van de elleboog en de behandeling hiervan. 

Het ellebooggewricht 

Het ellebooggewricht is een complex gewricht dat bestaat uit drie botten: de bovenarm (humerus), de ellepijp (ulna) en het spaakbeen (radius). Dit gewricht is een scharniergewricht dat zorgt voor de beweging van de onderarm ten opzichte van de bovenarm. 

Het ellebooggewricht wordt omringd door kraakbeen dat zorgt voor soepele bewegingen en schokabsorptie. Daarnaast wordt het ellebooggewricht gestabiliseerd door een aantal ligamenten en spieren, waaronder de biceps en triceps, welke zorgen voor de beweging van de arm.

Pijnlijke elleboog

Oorzaken pijn aan de binnenkant van de elleboog

Pijn aan de binnenkant van de elleboog kent verschillende oorzaken. Zo kunnen overbelasting, letsel of degeneratieve aandoeningen (zoals artrose) ten grondslag liggen aan de pijn. De meest voorkomende oorzaken zullen in dit artikel kort toegelicht worden. 

Overbelasting

Overbelasting van de spieren en pezen rondom de elleboog kan ook leiden tot pijn aan de binnenkant van de elleboog. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het herhaaldelijk tillen van zware voorwerpen, door herhaaldelijk dezelfde beweging uit te voeren of door langdurig te werken met de armen boven het hoofd.

Artrose

Artrose is een degeneratieve aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten dunner wordt. Dit kan leiden tot pijn en stijfheid in de elleboog en andere gewrichten. Artrose komt vaak voor bij mensen ouder dan 50 jaar.

Tenniselleboog

Een tenniselleboog is een aandoening waarbij de pezen die de onderarm en de pols met de elleboog verbinden, ontstoken zijn geraakt. Deze ontsteking kan leiden tot pijn en stijfheid aan de buitenkant van de elleboog. Soms straalt de pijn zelfs uit naar de binnenkant. De aandoening wordt vaak veroorzaakt door overbelasting van de pezen als gevolg van het uitvoeren van herhaalde bewegingen, zoals bij tennis.

Golfelleboog

De golfelleboog wordt ook wel epicondylitis medialis genoemd en wordt gekenmerkt door pijn aan de binnenzijde van de elleboog uitstralend naar de onderarm. 

Pezen onderarm

De pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking van de peesaanhechting van de pezen die maken dat u de hand en pols naar beneden kunt buigen en een vuist kunt maken. De aanhechting van deze pezen bevindt zich aan de binnenzijde van de elleboog. Het drukken op de aanhechting van de buigspieren van de pols en de hand aan de binnenzijde van de elleboog doet pijn.

De pijnklachten treden bijvoorbeeld op bij het dragen van een tas of koffer, het slaan van de tennisbal met de forehand, het afslaan van een golfbal en dergelijke.

Cubitaal tunnel syndroom 

Cubitaal tunnel syndroom is een aandoening waarbij de zenuw die langs de binnenkant van de elleboog loopt, bekneld raakt. Dit kan leiden tot pijn, tintelingen en gevoelloosheid in de onderarm en hand. De aandoening wordt vaak veroorzaakt door herhaaldelijke druk op de elleboog of door langdurig buigen van de elleboog. Zo komt het bijvoorbeeld vaak voor bij mensen die hun elleboog op een bureau laten rusten tijdens het werken.

Behandeling van pijn aan de binnenkant van de elleboog

De behandeling van pijn aan de binnenkant van het ellebooggewricht hangt af van de oorzaak van de pijn. Hieronder bespreken we verschillende behandelmethoden die kunnen worden toegepast.

Rust

Bij overbelasting of peesontstekingen, kan rust de pijn verminderen en de ontsteking helpen genezen. Het is belangrijk om de activiteiten die de pijn veroorzaken te vermijden of te verminderen. De duur van de rust hangt af van de ernst van de ontsteking. 

Het stabiliseren van de elleboog

In sommige gevallen kan het dragen van een brace of spalk helpen om de elleboog te ondersteunen en de pijn te verminderen. Dit kan vooral nuttig zijn bij het herstel van een peesontsteking.

Een operatieve behandeling

Als de pijn aan de binnenkant van de elleboog wordt veroorzaakt door een ernstig letsel of als andere behandelingen niet effectief zijn gebleken, kan chirurgie een optie zijn. Er zijn verschillende soorten chirurgie die kunnen worden toegepast. Bij een cubitaal tunnel syndroom kan een operatie de zenuw in de elleboog vrijmaken.

Een behandeling bij de fysiotherapeut

Fysiotherapie kan een effectieve behandelmethode zijn voor pijn aan de binnenkant van de elleboog. De fysiotherapeut kan verschillende oefeningen en technieken toepassen om de spieren en pezen rondom de elleboog te versterken en de pijn te verminderen.

De fysiotherapeut kan bijvoorbeeld rek- en strekoefeningen voorschrijven om de spieren en pezen te ontspannen en de bewegingsmogelijkheden van het ellebooggewricht te verbeteren. Daarnaast kan de fysiotherapeut ook weerstandsoefeningen voorschrijven om de structuren rondom de elleboog te versterken, waardoor de druk op het ellebooggewricht wordt verminderd.

Ook kan de fysiotherapeut gebruik maken van manuele therapie. Hierbij worden de spieren en gewrichten met handmatige technieken behandeld. Bij oefeningen kan gedacht worden aan mobilisaties en manipulaties van de elleboog. Dit zorgt ervoor dat de bewegelijkheid van het gewricht kan worden verbeterd. 

Tot slot kan de fysiotherapeut ook advies geven over de juiste houding tijdens dagelijkse activiteiten en werkzaamheden om de belasting op de elleboog te verminderen.

Kom langs bij Fysio 038!

Mocht u na het lezen van dit artikel klachten herkennen of graag een van onze fysiotherapeuten naar uw klachten willen laten kijken? Twijfel dan niet langer en neem contact met ons op!

Want bij Fysio 038 helpen wij u graag van uw klachten af.

Vragen? neem vrijblijvend contact op.