Onze fysiotherapeutische zorg bij een versleten rug
Onze fysio-therapeutische zorg bij een versleten rug
Wat is slijtage in de rug?
De rug bestaat uit 24 wervels waartussen kleine bewegingen mogelijk zijn. De gewrichten tussen de wervels zorgen er gezamenlijk voor dat de hele rug ver kan draaien en buigen. Tussen alle ruggenwervels zit een tussenwervelschijf. Dit is een schijf van kraakbeen met daarin een zachte kern. Door de tussenwervelschijf schuiven de botten niet over elkaar heen en kunnen de beweging makkelijker verlopen. Daarnaast dienen de tussenwervelschijven als schokdempers tijdens het lopen en springen.
Als er sprake is van slijtage in de rug wordt het laagje kraakbeen tussen de wervels steeds dunner. Dit maakt dat de bewegingen minder soepel verlopen, waardoor je misschien niet meer zo ver kunt buigen of draaien als voorheen. Bovendien kan slijtage van de ruggenwervels zorgen voor pijn, doordat er steeds minder ruimte is tussen de wervels.
Als gevolg van de verkleinde ruimte tussen de wervels kun je ook uitstralende pijn ervaren wanneer een zenuw beklemd raakt door de verkleinde ruimte. Naast uitstralende pijn kun je ook tintelingen voelen of krachtverlies ervaren. De plek van die uitstralende klachten hangt af van de locatie van de zenuwbeknelling. Dit is meestal onderin de rug, waardoor de genoemde klachten meestal in één of beide benen aanwezig zijn.
Welke therapie helpt bij slijtage in de rug?
Er bestaan verschillende misvattingen over de behandeling van slijtage. Een van deze misvattingen is het idee dat stil zitten en zo min mogelijk bewegen de slimste manier is om slijtage te verminderen of te voorkomen. Dit idee is waarschijnlijk ontstaat doordat ook door overbelasting kan worden veroorzaakt. Hoewel het logisch klinkt, zorgt deze aanpak vaak juist voor meer klachten.
Door stil te zitten ontstaat er een afname in spierkracht, wat kan zorgen voor extra klachten. Bewegen wordt pas een probleem wanneer de bewegingen te zwaar of te veel worden. Daarom is het handig om met een versleten rug hulp te krijgen van een fysiotherapeut, zodat er balans ontstaat in de belasting van de rug en er ruimte is voor herstel.
Fysiotherapie bij een versleten rug
Als je met rugklachten bij de fysiotherapeut komt zal er een vragengesprek en een lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Omdat 60-90% van de Nederlandse bevolking wel eens last krijgt van rugklachten, hebben de fysiotherapeuten bij Fysio038 hier veel ervaring mee en helpen ze je graag af van je klachten.
Hoe ziet de fysiotherapeutische behandeling eruit?
Hoe ziet de fysio-therapeutische behandeling eruit?
Samen met jou stelt de fysiotherapeut een behandelplan op. Dit plan is gebaseerd op de bevindingen van de fysiotherapeut tijdens het vragengesprek en het lichamelijk onderzoek. Daarnaast wordt het plan aangepast op jouw eigen doelen voor de therapie. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het doel om je kleinzoon weer op te kunnen tillen of om weer te kunnen tennissen.
Hoe het plan er precies uitziet verschilt dus van persoon tot persoon. Er is wel een aantal punten dat voor de fysiotherapeut van belang is tijdens de behandeling. Zo is het belangrijk om de pijn in de rug te verminderen en de bewegingen in de rug te vergroten. Daarnaast zal de fysiotherapeut ook aandacht besteden aan de preventie van verdere slijtage. De behandeling kan tevens gericht zijn op het verbeteren van de stabiliteit en bijvoorbeeld het uitvoeren van sport specifieke taken.
Fysiotherapie bij Fysio038
Tijdens de behandeling van een van de fysiotherapeuten bij Fysio038 komen de onderdelen aan bod die voor jou en jouw herstel belangrijk zijn. Voor een persoonlijk behandelplan kun je een afspraak maken via onze website of via de telefoon. Je mag natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen als je vragen hebt.