Fysiotherapie bij pijn van een tennisarm die erger wordt

Bij een tennisarm is er sprake van irritatie aan de buitenkant van de elleboog. De klachten als gevolg van een tennisarm kunnen je belemmeren in het uitvoeren van bepaalde dagelijkse activiteiten. Een tennisarm komt het meest voor bij mensen tussen de 40 en 50 jaar.

In dit artikel zullen wij bespreken wat een tennisarm is, wat de oorzaken zijn voor het ontwikkelen van een tennisarm, de klachten die hierbij komen kijken en hoe fysiotherapie jou kan helpen bij het verminderen van deze klachten.

Wat is een tennisarm?

De spieren van de onderarm hechten via verschillende pezen aan aan de buitenkant van de elleboog. Bij een tennisarm raken de pezen geïrriteerd, wat pijn tot gevolg kan hebben. Een tennisarm kan plotseling ontstaan. Vaak is de tennisarm het gevolg van een verkeerde beweging. Verder kan een tennisarm ook ontstaan doordat de aanhechtingen van de pezen overbelast zijn door het veelvuldig maken van dezelfde beweging(en).

Wat zijn de oorzaken voor een tennisarm?

Een tennisarm ontstaat meestal aan de dominante arm, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Er zijn een aantal sporten en activiteiten die de kans op het ontwikkelen van een tennisarm vergroten.

Zo ontstaat een tennisarm vaak bij mensen die veel doen aan tennissen, squashen, schilderen, timmeren of computeren. Bij deze activiteiten gebruik je de elleboog namelijk veel op dezelfde manier.

Verder zijn er ook een aantal andere risicofactoren voor het ontwikkelen van een tennisarm. Denk hierbij aan spierzwakte, gewrichtsstijfheid of verkorte spieren.

Ook kan een slechte warming-up, houding of sporttechniek zorgen voor een hogere belasting op de onderarmspieren, waardoor deze geïrriteerd raken en pijn kunnen veroorzaken.

Tennisarm sporten fysiotherapie

Wat zijn de symptomen van een tennisarm?

De meest voorkomende klacht van een tennisarm is pijn op en rond het bot aan de buitenzijde van de elleboog. Bij de meeste mensen straalt deze pijn uit naar de onderarm, waarbij de pijn toeneemt wanneer veel kracht geleverd moet worden. Dit kan zijn tijdens het naar je toe trekken van de hand wanneer de elleboog ook gestrekt is. Het verplaatsen of oppakken van voorwerpen kan ook als lastig en als pijnlijk worden ervaren.

Daarnaast is ochtendstijfheid een veelvoorkomend symptoom. In het geval van ochtendstijfheid is de elleboog erg stijf in de ochtend, maar nadat deze een aantal bewegingen heeft gemaakt, neemt de stijfheid af.

Fysiotherapie bij een tennisarm

Bij een tennisarm die plotseling ontstaan is, zijn er kleine scheurtjes in het pees- en spierweefsel de oorzaak van de pijn. In het begin zal de buitenkant van de elleboog gezwollen en pijnlijk zijn. Daarnaast voelt de elleboog warm aan. Het is belangrijk om in die beginfase rustig aan te doen zodat de weefsels de tijd krijgen om te herstellen. Oefeningen waarbij de elleboog minimaal belast wordt, kunnen echter wel helpen om de doorbloeding te stimuleren. Meestal gaat de pijn vanzelf over, maar mocht dit niet het geval zijn is het belangrijk om een fysiotherapeut te benaderen.

Ook bij overbelasting van de elleboog is het belangrijk dat je een fysiotherapeut raadpleegt. Deze kan onderzoek doen naar de oorzaak van jouw klachten om een zo goed mogelijk behandelplan op te stellen. De fysiotherapeut zal met name opzoek gaan naar verzwakte spieren en gewrichten met een beperkte bewegingsruimte. Een fysiotherapeut kan verschillende technieken inzetten om de spieren en pezen te versterken en overbelaste structuren te behandelen. Voorbeelden van veelgebruikte behandelmethoden zijn massage, dry-needling en medical taping.

Maak een afspraak bij Fysio 038!

Mocht je klachten herkennen of graag een van onze fysiotherapeuten naar jouw elleboog willen laten kijken? Twijfel dan niet langer en neem nu contact met ons op!

Bij Fysio 038 helpen wij je graag bij het verminderen van je klachten zodat jij weer pijnvrij door het leven kunt gaan.

Vragen? neem vrijblijvend contact op.