Het verschil tussen een fysiotherapeut en manueel therapeut

Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van een fysiotherapeut en veel mensen hebben wel eens een behandeling of meerdere behandelingen gehad bij een fysiotherapeut. Minder mensen hebben wel eens gehoord van een manueel therapeut.

In dit artikel leggen we uit wat manuele therapie inhoudt en wat de verschillen zijn tussen fysiotherapie en manuele therapie. Bij welke professional kunt u met welke klacht het beste terecht?

Wat is fysiotherapie?

Om een goed beeld te krijgen van de verschillen tussen fysiotherapie en manuele therapie, leggen we eerst uit wat fysiotherapie inhoudt. Een behandeling bij de fysiotherapeut kan je helpen bij pijn die je dagelijkse bezigheden belemmeren. Dit kan hulp zijn bij een sportblessure of bijvoorbeeld revalidatie na een operatie.

De fysiotherapeut helpt je bij het goed uitvoeren van bewegingen. Ook kan een fysiotherapeut je helpen om jouw conditie of kracht te verbeteren. Een behandeling bij de fysiotherapeut is voornamelijk gericht op het behandelen van de ‘zachtere’ delen van het lichaam zoals spieren, pezen en banden.

Fysiotherapie is geschikt voor iedereen die pijn heeft bij bewegen of klachten heeft aan gewrichten, spieren, zenuwen en banden. Een verkeerde houding of beweging, een ziekte, een ongeval of ouderdom kunnen oorzaken zijn van het ontstaan van klachten. Daarnaast is fysiotherapie geschikt voor zowel jong als oud.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Manueel therapeuten hebben na de opleiding fysiotherapie nog een vervolgopleiding voor manuele therapie gevolgd. Door deze vervolgopleiding, is een manueel therapeut in staat om extra technieken en vaardigheden in te zetten.

In tegenstelling tot fysiotherapie, richt een manueel therapeut zich voornamelijk op de zogenaamde ‘hardere’ delen van het lichaam. Hiermee worden de botten en gewrichten bedoeld.

Bij manuele therapie wordt er gekeken hoe verschillende lichaamsdelen met elkaar verbonden zijn en waar de oorzaak van de pijn of klacht zich bevindt. Een manueel therapeut helpt je voornamelijk bij het in beweging brengen van gewrichten die geblokkeerd zijn. Dit wordt ook wel ‘kraken’ genoemd. Vaak ligt de focus op de wervelkolom.

Manuele Therapie Fysio038

Bij welke klachten kun je bij een manueel therapeut terecht?

Omdat manuele therapie zich vooral richt op botten en gewrichten, kunt u bij een manueel therapeut terecht voor veel verschillende klachten. Dit zijn klachten als nekklachten, hoofdpijn, pijn in de nek of rug bij het bewegen.

Vaak hebben deze klachten te maken met problemen aan de wervelkolom. De oorzaak van deze klachten kunnen per persoon verschillen. Veel voorkomende oorzaken zijn een verkeerde houding of een beknelling van een zenuw. Afhankelijk van de oorzaak van de klachten, zal de manueel therapeut bepaalde technieken wel of niet inzetten.

Wat is kinder-manueeltherapie?

Binnen de manuele therapie, is er een gespecialiseerde vorm van manuele therapie, namelijk kinder-manueeltherapie. Deze vorm kan worden toegepast op zuigelingen met een hoog cervicale functiestoornis (HCFS). Een HCFS houdt in dat de baby een blijvende beperking heeft in het functioneren van de nek.

Een kinder-manueeltherapeut kan de aanwezigheid van een HCFS onderzoeken en direct behandelen. Daarnaast kan een kinder-manueeltherapeut advies geven over de beweging van de nek van een baby.

Manuele therapie bij Fysio 038

Wij, als Fysio 038, focussen ons niet alleen op de oorzaak van jouw klachten, maar juist op de oplossing! We hebben al meer dan 10 jaar ervaring in het vak en al onze fysiotherapeuten en manueel therapeuten zijn hoogopgeleid. Daarnaast vinden we het belangrijk dat we samen met jouw een behandelplan op kunnen stellen. Zo sluit de behandeling goed aan op je klachten, maar ook op jouw persoonlijke situatie.

Heeft u vragen over welke behandeling geschikt is voor jou of wil je meer weten over manuele therapie bij Fysio 038? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek of maak direct een afspraak via onze website.

Wij zien je graag in onze praktijk om je op weg te helpen naar een goede gezondheid!

Vragen? neem vrijblijvend contact op.