Fysiotherapie bij pijnklachten aan de binnenkant van de knie

De knie bestaat uit allerlei verschillende structuren zoals bot, kraakbeen en banden. Deze structuren zorgen ervoor dat je knie stabiel is en dat je goed kan bewegen. Het komt helaas soms voor dat je een verkeerde beweging maakt, je verstapt of misschien een trap tegen je been krijgt.

Deze gebeurtenissen kunnen zorgen voor pijn aan de binnenkant van je knie, bijvoorbeeld door letsel van je binnenste knieband. De pijn kan je belemmeren in je dagelijkse activiteiten. Bij Fysio 038 kunnen we je helpen om je pijnklachten te verminderen.

In dit artikel krijg je informatie over de knie, de oorzaken en symptomen van pijn aan de binnenkant van je knie en lees je hoe onze fysiotherapeuten een oplossing kunnen bieden voor je pijnklachten.

Waar is de knie uit opgebouwd?

De anatomie van de knie is redelijk complex door de vele structuren in en rondom de knie. In het kniegewricht komen de botuiteinden van het bovenbeen en het scheenbeen samen. Tussen deze twee botten bevinden zich de binnenste en buitenste kruisband en de binnenste en buitenste kniebanden. De stabiliteit van de knie wordt voor het grootse deel verzorgd door deze banden. De knieschijf optimaliseert het strekken en buigen van de knie.

Daarnaast zijn er ook nog een hoop spieren te vinden rondom de knie. Er zijn twee bundels van spieren die samen werken om de knie te laten bewegen. Er zijn spieren om de knie te strekken, die zich bevinden aan de voorkant van de knie. De spieren die zorgen voor het buigen van de knie bevinden zich aan de achterkant van de knie.

Wat zijn de oorzaken van pijn aan de binnenkant knie?

Tijdens het sporten, bijvoorbeeld hockey, voetbal en skiën, is er een kans dat je een val of een verkeerde beweging maakt en je een structuur in de knie beschadigt. Vooral bij bewegingen waarbij je springt en draait tegelijkertijd, je rent en opeens probeert te stoppen of je valt en op je knie terecht komt kan dat voor beschadiging zorgen.

De binnenste kniebanden en kruisbanden kunnen uitrekken of scheuren. De binnenste kniebanden zorgen ervoor dat je je onderbeen niet makkelijk naar buiten kan bewegen en zorgen dus voor stabiliteit. De kruisbanden zijn belangrijk om je knie soepel te kunnen bewegen.

Pijnklachten binnenkant knie

Wat zijn de symptomen van pijn aan de knie?

Bij het scheuren van je binnenste knieband zal de binnenste zijkant van je knie dik worden. Soms is er een blauwe plek te zien doordat er op die plek bloedvaatjes kapot zijn gegaan. Als je een kruisband scheurt zal je iets horen knappen en wordt de hele knie dik in een paar uur. In dit geval kan je knie ook blauw worden. Daarnaast voelt het misschien alsof je niet stevig op je been staat en er gemakkelijk doorheen kan zakken. In beide gevallen zal je knie stijf, pijnlijk en instabiel aanvoelen.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij pijn aan de knie?

Fysiotherapie is geschikt voor iedereen die pijn heeft bij bewegen of klachten heeft aan gewrichten, spieren, zenuwen en pezen. Als gevolg van de lichamelijke klachten kun je belemmerd worden in het bewegen. Met behulp van fysiotherapie kan dit probleem voor jou worden opgelost.

Pijnklachten in de knie kunnen soms na vier tot vijf weken nog steeds erg aanwezig zijn. In dat geval zou fysiotherapie je kunnen helpen om deze pijnklachten te verminderen. We kunnen je daarnaast helpen om door middel van oefentherapie te voorkomen dat je verkeerde bewegingen gaat aanleren door je knieklachten. Oefentherapie helpt je om een gezonde houding aan te leren en beter en soepel te bewegen.

Onze fysiotherapeuten zijn persoonlijk betrokken bij jou en samen kijken we hoe we jouw klachten het beste kunnen behandelen. Aan de hand van een op maat gemaakt behandelprogramma werken wij samen met jou aan een goed herstel.

Wij helpen je graag

Heb je pijnklachten aan de binnenkant van je knie en ben je nieuwsgierig naar een behandeling bij een van onze fysiotherapeuten? Bij Fysio038 ben je van harte welkom! Als je een afspraak wil maken of eerst nog wat vragen hebt, mag je gerust contact opnemen met ons. Het maken van een afspraak kan direct via onze website.

Vragen? neem vrijblijvend contact op.