Fysiotherapie bij knieklachten door slijtage

Heb je vaak last van een pijnlijke knie? Een stijf gevoel of hoor je het af en toe kraken? Dan kan het zomaar zijn dat je last hebt van slijtage in de knie, beter bekend als artrose. Het kan zorgen voor vervelende klachten, maar jij bent zeker niet de enige die hier last van heeft. Met bijna 1,5 miljoen mensen die last hebben van artrose, maakt dit het de meest voorkomende type reuma in Nederland. Ben je benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees dan snel verder.

Wat is slijtage van de knie?

Slijtage in de knie, ook wel artrose genoemd, is de afname in kwaliteit van het kraakbeenlaagje in de knie. Om uit te leggen wat dit inhoudt beginnen we even bij het begin. De knie is een gewricht bestaande uit drie botten, met daaromheen verschillende banden en pezen. Om ervoor te zorgen dat deze botten soepel langs elkaar kunnen bewegen, zit aan elk uiteinde van het bot een kraakbeenlaagje. Dit gladde laagje zorgt er dus voor dat bewegingen van het gewricht soepel en pijnloos uitgevoerd worden. 

Bij slijtage, ofwel artrose, is dit laagje aangedaan. Het wordt dunner en/of brozer, waardoor de bewegingsvrijheid van het kniegewricht wordt beperkt. Op de lange termijn kan artrose zelfs leiden tot een X of een O-stand van de benen, door verkorting van de omliggende kapsels en spieren. Artrose in de knie is vaak het gevolg van ouderdom, maar daarnaast kan het ook het gevolg zijn van een langdurige overbelasting of herhaaldelijke blessures. 

Slijtage knie

Symptomen van slijtage in de knie

Een symptoom van slijtage in de knie is pijn, maar daarnaast zijn stijfheid en het horen kraken van de knie ook veelvoorkomende symptomen. De stijfheid kan zorgen voor startproblemen, zoals bij opstaan na een lange tijd zitten. De knie moet dan weer ‘even op gang komen’. Wanneer je dan eenmaal weer een tijdje aan het bewegen bent, nemen deze klachten vaak af. 

Het krakende geluid komt doordat de kraakbeenlaagjes niet meer zo glad zijn, als dat ze waren. Deze oneffenheden zorgen er dan voor dat ujeeen kraakgeluid kunt horen bij het bewegen van de knie.

Behandeling van slijtage van de knie

Slijtage in de knie is een proces wat niet terug te draaien is. Wel zijn er behandelingen mogelijk om de klachten te verminderen en het proces te vertragen. 

Oefentherapie
Eén daarvan is het opstellen van een behandelplan voor oefentherapie bij de fysiotherapeut. Hierbij worden oefeningen voorgeschreven met als doel de spieren en andere weefsels om de knie zo sterk mogelijk te houden. Hierdoor kan de druk op de knie beter opgevangen worden, waardoor de klachten zullen afnemen.

Manuele therapie
Als gevolg van de slijtage kan het zijn dat de bewegingsmogelijkheden in jouw knie zijn afgenomen. Manuele therapie kan hierbij helpen. Bij manuele therapie wordt er lichte druk gezet op de botten, om blokkades op te heffen en op deze manier de optimale beweeglijkheid in het gewricht terug te brengen.

Operatieve behandeling
In eerste instantie worden met name conservatieve behandelingen gekozen, maar wanneer dit niet werkt kan er gekozen worden voor een operatieve behandeling. Hierbij wordt de knie geheel of gedeeltelijk vervangen door een kunstknie. Mocht een operatie nodig zijn, dan kun je bij ons terecht voor begeleiding tijdens de revalidatie hiervan. 

Belangrijk om te vermelden, is dat een operatie zeker niet altijd nodig is. Met name de laatste jaren is duidelijk geworden dat met een fysiotherapeutische behandeling ontzettend veel mogelijk is.

De beste fysiotherapeutische zorg bij Fysi0 038

Herken jij je in deze klachten en wil je er iets aan doen? Wij als Fysio038 staan voor je klaar. Doordat wij meerdere specialisten in huis hebben, is er altijd een behandeling te vinden die bij jou past. Heb je nog vragen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Schroom dan niet en neem vooral contact met ons op en wie weet zien we elkaar snel in onze praktijk in Zwolle!

Vragen? neem vrijblijvend contact op.