Bent u op zoek naar een goede oefentherapeut in Zwolle?

Oefentherapie is vaak onderdeel van fysiotherapie, maar wat houdt dat in? Oefentherapie is, zoals de naam al doet vermoeden, een vorm van therapie waarbij je zelf aan de slag gaat met oefeningen waarbij de therapeut je begeleidt om je klachten te verhelpen.

In dit artikel lees je wat oefentherapie is en hoe oefentherapie kan worden ingezet bij je bezoek aan de fysiotherapeut.

Oefentherapie is een speciale vorm van fysiotherapie

Fysiotherapie is een medische discipline die zich richt op de behandeling van lichamelijke klachten door bijvoorbeeld een ziekte, ongeval, operatie of aangeboren afwijking. Het doel is om beperkingen te voorkomen, opheffen of verminderen en is onder andere gericht op pijnbestrijding en verbeteren van mobiliteit van het bewegingsapparaat van het menselijk lichaam.

Fysiotherapeuten zijn specialisten in het menselijk bewegingsapparaat. Zij hebben een uitgebreide kennis van de anatomie: de bouw van het menselijk lichaam, fysiologie: de werking van het menselijk lichaam en pathologie: het ontstaan en het verloop van ziekten van het lichaam. Hierdoor zijn zij in staat om verschillende soorten aandoeningen en blessures te diagnosticeren en te behandelen.

Bij fysiotherapie worden verschillende behandelmethodes ingezet, waaronder manuele therapie, massage, oefentherapie en andere technieken. In dit artikel wordt er alleen in gegaan op oefentherapie.

Oefentherapie bij de fysiotherapie

Oefentherapie wordt vaak gebruikt als onderdeel van fysiotherapie. Het doel van oefentherapie is om de spierkracht, flexibiliteit, coördinatie en balans te verbeteren. Bovendien is een doel de patiënt te leren hoe hij of zij op een gezonde manier kan bewegen en functioneren. Bij de oefeningen ligt centraal dat de patiënt zelf aan de slag gaat en dat de fysiotherapeut begeleidt.

Oefentherapie kan bestaan uit verschillende soorten oefeningen en bewegingspatronen, waaronder kracht-, flexibiliteits-, coördinatie- en balans-, en functionele oefeningen.

Krachtoefeningen zijn oefeningen die ontworpen zijn om de spieren te versterken en te verbeteren. Krachtoefeningen kunnen worden uitgevoerd met behulp van gewichten, weerstandsbanden of het eigen lichaamsgewicht.

Flexibiliteitsoefeningen zijn oefeningen die ontworpen zijn om de flexibiliteit en mobiliteit van het lichaam te verbeteren. Flexibiliteitsoefeningen kunnen worden uitgevoerd door middel van rek- en strekoefeningen of door gebruik te maken van hulpmiddelen zoals foamrollers of triggerpointballen.

Coördinatie- en balansoefeningen zijn oefeningen die ontworpen zijn om de coördinatie en balans van het lichaam te verbeteren. Deze oefeningen kunnen bijvoorbeeld worden uitgevoerd op instabiele oppervlakken of op een been.

Functionele oefeningen zijn oefeningen die ontworpen zijn om de patiënt te leren hoe hij of zij op een gezonde manier kan bewegen en functioneren in het dagelijks leven. Functionele oefeningen kunnen worden uitgevoerd door middel van dagelijkse activiteiten zoals traplopen, lopen en tillen.

Oefentherapie Zwolle

De effecten van oefentherapie

Oefentherapie kan bij vele klachten, blessures of als onderdeel van een revalidatieprogramma na een operatie worden ingezet. Door het uitvoeren van specifieke oefeningen en bewegingspatronen kan de patiënt zijn of haar lichamelijke functies en mobiliteit verbeteren en sneller herstellen van een blessure of operatie.

Kortom, oefentherapie is een effectieve en belangrijke vorm van therapie die vaak onderdeel is van je behandeling bij de fysiotherapeut. Deze vorm van therapie wordt ingezet om beperkingen te verminderen en pijn te verlichten zodat de patiënt weer alle activiteiten kan uitvoeren zonder pijn én zonder angst.

Voel je welkom bij Fysio 038

Bij Fysio 038 zal een team van hoogopgeleide fysiotherapeuten er alles aan doen om jouw klachten te verhelpen. We zijn een praktijk met meer dan 10 jaar ervaring. Alle fysiotherapeuten die bij ons werken hebben zijn of haar eigen specialisme, waardoor we snel kunnen schakelen en je de juist passende fysiotherapie kunnen bieden. Op deze manier kunnen we iedereen de vakkundige hulp bieden die ze nodig hebben.

We zijn persoonlijk betrokken bij al onze patiënten en maken voor iedereen een persoonlijk behandelplan. We kijken samen met jou hoe we jouw klachten het beste kunnen behandelen, zodat je snel weer pijnvrij door het leven kunt gaan. Bij Fysio 038 ben je in goede handen.

Plan direct een afspraak in via de website, bel of kom langs!

Vragen? neem vrijblijvend contact op.