Fysiotherapie bij ischias klachten

Bij pijnklachten in de rug en benen zou je kunnen denken aan ischias klachten. Deze worden veroorzaakt door de nervus ischiadicus, vandaar de naam. De nervus ischiadicus is een lange zenuw, die door het bekken loopt en vervolgens in aftakkingen het been innerveert. Klachten van deze zenuw komen veel voor en kunnen erg intens zijn. We vertellen jou graag meer over onze zorg bij deze klachten.

Ischias klachten, divers en soms hevig

Ischias klachten zijn uitstralende pijnklachten. Doordat de klachten worden veroorzaakt door de dikke en lange ischiadicus zenuw, voel je de pijn niet alleen waar de zenuw beklemd wordt. Maar ook daar waar de zenuw naartoe gaat. De klachten kunnen zich op verschillende manieren uiten.
De klachten die je kunt ervaren lopen uiteen van een doof of branderig gevoel en tintelingen in één van de billen/benen tot moeite met blijven staan door de pijnscheuten en spierkrampen die door één van de benen schiet. Naast klachten in het been heb je mogelijk ook last van jouw onderrug.
Al deze klachten kunnen het moeilijk maken langdurig dezelfde houding aan te houden of juist om van houding te veranderen. Ook kunnen onverwachte bewegingen pijnlijk zijn, denk hierbij aan niezen of schrikken. Dit alles vormt een flinke belemmering in het dagelijks leven.

De oorzaken van ischias klachten

Ischias klachten zijn zenuwpijnen. Deze ontstaan dus door een druk op de desbetreffende zenuw, meestal daar waar hij de wervelkolom uitkomt. Deze druk kan onder andere ontstaan door een ontwrichting van de wervelkolom in bijvoorbeeld een ongeluk of door overbelasting van de onderrug. Ook kan er sprake zijn van een hernia, waarbij een van de schijfjes tussen de ruggenwervels uit is gezet en daardoor de zenuw afknelt.

Oorzaken Ischias Klachten
Ook stress kan een rol spelen, dit kan er namelijk voor zorgen dat uw lichaamshouding verandert wat de belasting op de rug kan vergroten. Deze veranderde lichaamshouding kan ook zijn ontstaan door bijvoorbeeld een zwangerschap of een eerdere klacht die u heeft gehad.

Wat kun je zelf doen bij ischias klachten?

Wanneer jij denkt dat jouw klachten ontstaan zijn door een beknelde ischiaducus zenuw, dan is het altijd goed om naar een gespecialiseerde fysiotherapeut te gaan. Er zijn een paar dingen die je zelf al kunt doen om jouw klachten iets te verminderen. Let wel, hierbij is het probleem nog niet opgelost en kunnen de klachten weer terugkeren.

Het kan helpen om wat rustiger aan te doen en niet zwaar te tillen, vooral wanneer je denkt dat de klachten zijn ontstaan door overbelasting. Pijnstillers als paracetamol kunnen (tijdelijk) helpen, maar ook warmte werkt vaak pijnverzachtend, doordat het de spieren wat ontspant, denk hierbij bijvoorbeeld aan een kruik.

Het behandelplan bij ischias klachten

De behandeling hangt af van jouw persoonlijke situatie, maar vaak komen de volgende methoden aan bod.

Massage technieken kunnen worden toegepast om de spieren te doen ontspannen. Het kan zijn dat de beknelling namelijk is voortgekomen uit een te hoge spierspanning. De technieken die de fysiotherapeut toepast, zullen ervoor zorgen dat de spieren tot rust komen, waardoor de bewegingsvrijheid in de heup weer optimaal is.

Oefentherapie wordt vaak ingezet om de spieren rondom de beknelde ischiadicus aan te sterken. Wanneer deze spieren sterker zijn, is de belastbaarheid van de onderrug en bekken groter, wat ervoor zorgt dat de druk van de zenuw afgehaald wordt. Hierbij is het van belang dat de lichaamshouding tijdens het uitvoeren van de oefeningen goed is, gelukkig kan jouw fysiotherapeut hierbij meekijken om hiermee te helpen.

Behandelplan bij Ischias Klachten

Soms kan het tijdelijk prettig zijn pijnmedicatie te gebruiken, dit gaat dan in overleg met jouw fysiotherapeut, die goed kan inschatten welke medicatie voor jou het effectiefst zal zijn. Pijnmedicatie is lang niet altijd nodig gelukkig, de klachten verminderen vaak al na de eerste behandelingen.

Tot slot zal de fysiotherapeut jou ook tips meegeven, zodat de klachten niet zomaar terugkomen. Dit kunnen tips zijn wat betreft belastende activiteiten in jouw dagelijks leven, maar ook tips over jouw lichaamshouding, manieren om de spieren te doen ontspannen en bepaalde oefeningen om de rug sterk te houden, kunnen meegegeven worden.

Wat kan een fysiotherapeut betekenen?

Een fysiotherapeut is een expert in houding en beweging en kan daarom samen met jou de oorzaak van de klachten achterhalen. Wanneer jouw fysiotherapeut weet waarom de zenuw bekneld is, kan het probleem namelijk bij de oorzaak worden aangepakt. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden die de fysiotherapeut met je zal bespreken, wanneer jouw behandelplan wordt opgesteld.

Waarom fysio038?

Herken jij je in bepaalde klachten, plan dan vooral een intake bij ons in! Onze fysiotherapeuten zijn allemaal gespecialiseerd, zodat we jou de best passende hulp kunnen bieden. Zo kun jij samen met jouw behandelaar snel weer terug naar pijnvrij bewegen!

Vragen? neem vrijblijvend contact op.