Fysiotherapie bij aanhoudende ischias klachten

Heb jij last van een vrijwel continu aanwezige zenuwpijn in je been? Dat kan veroorzaakt zijn door druk op de nervus ischiadicus. Dit is de grootste zenuw in het been en loopt vanuit het ruggenmerg door het bekken. In het been vertakt de zenuw en innerveert de zenuw het been.

Wat zijn ischiasklachten?

Ischiasklachten worden dus veroorzaakt door druk op een zenuw. Dit betekent dat je de pijn niet alleen voelt waar de zenuw beklemd is, maar ook pijn voelt op de plekken waar de zenuw naartoe loopt. In dit geval kan de pijn dus al beginnen in de onderrug en doorlopen tot aan de voet. De klachten zitten vaak maar in één been en kunnen per persoon verschillen. 

Vaak heb je bij ischiasklachten last van een tintelend, prikkelend of branderig gevoel in het aangedane been. Het kan ook zo zijn dat je pijnscheuten en spierkrampen ervaart die het moeilijk maken om rechtop te blijven staan. Daarnaast kan het pijn doen om lang in dezelfde houding te blijven zitten of van houding veranderen na lang in dezelfde houding te hebben gezeten. Tot slot kan je ook lage rugpijn ervaren.

Door al deze klachten worden onverwachte bewegingen pijnlijk en wordt bijvoorbeeld autorijden steeds ongemakkelijker. Het vervelende is dat pijnstillers niet altijd werken tegen zenuwpijn. Je kunt je wel voorstellen dat dit veel impact heeft op het dagelijks leven. Daarom is het altijd goed om aan de bel te trekken bij ischiasklachten

Fysiotherapie bij ischias

Hoe ontstaan ischiasklachten?

Ischiasklachten ontstaan door een beknelling in de ischias zenuw. Hoe deze zenuw bekneld is geraakt, kan per persoon verschillen. Vaak vindt de beknelling plaats tussen de onderste ruggenwervels. Dit kan zijn gebeurd door een ongeluk of door overbelasting, maar er kan ook sprake zijn van een hernia of artrose. Bij een hernia puilt één van de tussenwervelschijven uit wat ervoor zorgt dat de zenuw beknelt. Bij artrose is juist het kraakbeen van de tussenwervelschijf afgenomen, wat kan zorgen voor irritatie van de zenuw.

Naast letsel kunnen ook stress en een zwangerschap ischiasklachten veroorzaken. Beide kunnen er namelijk voor zorgen dat de lichaamshouding verandert en de belasting op de (onder-)rug groter wordt. Door met een fysiotherapeut aan de slag te gaan, kan de precieze oorzaak van jouw klachten worden vastgesteld, zodat je op de juiste manier geholpen kunt worden.

Wat kun je zelf doen?

Een beknelde zenuw is lastig om zelf op te lossen. In het beginstadium kan ontspanning nog een oplossing bieden, maar des te langer de pijn aanhoudt, des te lastiger het is om van de klachten af te komen. Daarom raden wij aan om bij ischiasklachten zo snel mogelijk langs te gaan bij een gespecialiseerde fysiotherapeut, ook als de klachten nog maar net beginnen.  

Gelukkig is er wel een aantal dingen die je kunt gebruiken om de pijn te verlichten. Zo kan een warme kruik helpen, omdat warmte de spieren laat ontspannen. Ook kan ontspanning verlichtend werken. Dit bereik je door rustig aan te doen en niet te zwaar te tillen. Het gebruik van pijnstilling kan geen kwaad, maar heeft vaak niet het gewenste effect bij zenuwpijn.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Wij helpen je graag bij een beknelde nervus ischiadicus. We zullen eerst de diagnose stellen en de oorzaak van de ischiasklachten bepalen om zo een passende behandeling te starten. Verschillende oorzaken hebben immers een ander behandelplan nodig.

De behandeling zelf bestaat uit verschillende fysiotherapeutische methoden om de oorzaak van de pijn weg te nemen. Deze methoden hangen af van jouw persoonlijke situatie. Je kunt hierbij denken aan massages, oefeningen voor kracht en flexibiliteit, sporttape of bijvoorbeeld dry-needling. 

Door de behandelingen zal de spanning op de spieren afnemen, waardoor de rugwervels weer netjes met elkaar in contact komen te staan. Hierdoor kan de nervus ischiadicus er weer zonder blokkades doorheen lopen. Wanneer de zenuw niet meer geblokkeerd wordt, zullen de pijnklachten ook verdwijnen.

Fysiotherapie bij aanhoudende ischias klachten

Waarom Fysio038?

Bij Fysio038 werken gespecialiseerde fysiotherapeuten die jou de best aansluitende hulp kunnen bieden. Mocht jij je herkennen in de beschreven klachten en wil je weer pijnvrij bewegen? Plan dan vooral een intake bij ons in! Dan gaan we snel samen aan de slag. 

Vragen? neem vrijblijvend contact op.