Effectieve zorg bij beknelde zenuwen in het bekken

Heb je last van pijnklachten in de regio van de heup en de bil? Dan zou dit zomaar kunnen komen door een beknelde zenuw in het bekken. Aangezien zenuwen verantwoordelijk zijn voor het aansturen van verschillende spieren en weefsels, kan een beknelde zenuw leiden tot uitstralende pijn of tintelingen in het been. Hierdoor kan de beknelling zorgen voor uiteenlopende klachten. Ben je benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? In dit artikel behandelen we de mogelijkheden.

Wat houdt het in, een beknelde zenuw?

Door het bekken loopt een grote zenuw, genaamd de nervus ischiadicus. Deze zenuw is met zijn uitlopers verantwoordelijk voor de aansturing van de spieren van de heup en een deel van het been. Doordat het meerdere delen aanstuurt, kan het ook meerdere symptomen geven bij een beknelling. Denk hierbij aan pijn in de bil met een eventuele uitstraling naar de heup en het been of zelfs lage rugklachten. Daarnaast kan het zorgen voor tintelingen in dit gebied, soms wel tot aan de voet. De klachten kunnen toenemen bij bepaalde houdingen en/of bewegingen.

Heupklachten

Wat is de oorzaak?

Bij een beknelde zenuw drukken de omliggende weefsels te hard op de zenuw, waardoor deze prikkels niet meer goed kan geleiden. Een beknelde zenuw kan meerdere oorzaken hebben. Tijdens de zwangerschap is het een veelvoorkomend probleem, aangezien hierbij de gewrichten soepeler worden door de hormonen. Ook wanneer je niet zwanger bent, kun je hier last van krijgen. Oorzaken hierbij zijn het dragen van (te) strakke kleding en overgewicht, maar ook artrose en spit kunnen zorgen voor een beknelde zenuw.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

De behandeling is met name gericht op de vermindering van de beknelling. Soms is hierbij het vermijden van bepaalde bewegingen en/of kleding al voldoende, maar dit is helaas niet altijd het geval.

Oefentherapie
Bij een fysiotherapeutische behandeling van een beknelde zenuw in het bekken ligt de nadruk op het versterken van de spieren in dit gebied. Door deze spieren te versterken, neemt de belastbaarheid van het bekken toe en neemt de druk op de zenuw dus af. Hierdoor zal het langer duren voordat de klachten weer optreden.

Daarnaast is het belangrijk om goed in beweging te blijven, om het lichaam zo fit mogelijk te houden. Hierbij is het wel van belang dat bewegingen die de pijn verergeren, vermeden worden.

Verdere opties voor een fysiotherapeutische behandeling
Afhankelijk van de oorzaak zijn er ook andere mogelijkheden voor de behandeling. Wanneer de beknelling komt door een te hoge spanning in de spieren, kan er gedacht worden aan een behandeling met massage, dry needling of bijvoorbeeld tapen.

Daarnaast kan manuele therapie en het geven van houdingsadviezen een optie zijn om de klachten te behandelen. Bij manuele therapie worden door het toedienen van kleine impulsen aan de gewrichten de bewegingsmogelijkheden van het gewricht geoptimaliseerd. Op deze manieren zullen de klachten verminderen.

Pijnmedicatie
Tot slot kan ervoor het direct bestrijden van de pijn gekozen worden voor pijnmedicatie. Dit kan bestaan uit het voorschrijven van pijnstillers, maar ook injecties kunnen worden gebruikt om de zenuw te blokkeren. Hierdoor kan de zenuw de pijnprikkel niet meer doorgeven aan de hersenen.

Zoals u leest, zijn er diverse aanpakken voor de behandeling van een beknelde zenuw in het bekken. Bij aankomst in de praktijk wordt aan de hand van een intakegesprek en een eventueel lichamelijk onderzoek vastgesteld wat voor jou de beste behandeling zal zijn.

Fysio038

Voor een goede behandeling bij beknelde zenuwen in het bekken ben je bij ons aan het juiste adres. Bij ons staat een persoonlijke aanpak centraal, zodat de behandeling zo effectief mogelijk zal zijn. Heb je nog vragen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op, we helpen jou graag!

Vragen? neem vrijblijvend contact op.