Fysiotherapie bij een nekhernia

Heb je last van een scherpe, zeurende pijn in een van je armen? En heb je pijn in je nek? Het kan zijn dat een zenuw in je nek bekneld is geraakt. We spreken dan van een nekhernia. In Nederland krijgen jaarlijks rond de 3000 mensen een nekhernia. Een nekhernia kan heel vervelend zijn en je belemmeren in je dagelijkse activiteiten. Bij Fysio 038 kunnen we je helpen om je klachten te verminderen of om je hernia zelfs op te heffen.

In dit artikel krijgt je meer informatie over het ontstaan van een nekhernia, de oorzaken en symptomen en lees je hoe onze fysiotherapeuten een oplossing kunnen bieden voor je klachten.

Hoe ontstaat een nekhernia?

De nek is opgebouwd uit zeven nekwervels die samen de nekwervelkolom worden genoemd. Tussen twee opvolgende nekwervels ligt telkens een tussenwervelschijf. Dit is een soort kussentje dat als schokdemper werkt. Daarnaast zorgen de tussenwervelschijven ervoor dat je de wervels kunt bewegen. De zenuwen in je nek verlaten de nekwervelkolom dicht langs een tussenwervelschijf.

Het komt soms voor dat er op die plek een uitstulping van een van de tussenwervelschijven ontstaat. Als de uitstulping tegen een zenuw aandrukt, vindt er een beklemming van die zenuw plaats. Er ontstaan dan klachten in het gebied waar deze zenuw naartoe loopt. De meest voorkomende nekhernia komt voor tussen de laatste twee nekwervels, dus de wervels die in het onderste deel van de nek liggen.

Wat zijn de oorzaken?

De meest voorkomende oorzaak van een nekhernia is slijtage van de tussenwervelschijven. Slijtage van een tussenwervelschijf is een proces dat tijdens het leven bij ieder mens plaatsvindt, bij de een wat meer dan bij de ander. De slijtage zorgt ervoor dat de tussenwervelschijf kan gaan uitpuilen en dit zorgt voor het ontstaan van een nekhernia.

Het is daarnaast ook mogelijk om een nekhernia te krijgen na een ongeluk, bijvoorbeeld een verkeersongeluk of een val. Mensen binnen de leeftijdsgroep van 35 tot 65 jaar hebben de meeste kans op het krijgen van een nekhernia. Bij mensen vanaf 65 jaar neemt de kans op een hernia juist af.

Ontstaan Nekhernia

Wat zijn de meest voorkomende symptomen?

De klachten die voornamelijk voorkomen bij een nekhernia zijn pijn in de nek, schouder, arm en/of hand. Je kunt een scherpe, snijdende, brandende of schietende pijn voelen. De pijn is bijna altijd aanwezig en kan heel vervelend zijn. Daarnaast kan je ook tintelingen in je arm voelen, een slapend of doof gevoel en minder kracht in je schouder, arm of hand hebben. De pijnklachten kunnen erger worden bij hoesten, niezen of persen.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij een nekhernia?

Een nekhernia is goed te behandelen met behulp van fysiotherapie. Een fysiotherapeut behandelt klachten aan het bewegingsapparaat die mensen belemmeren in hun bewegen. Een nekhernia herstelt in 80 tot 90 procent van de gevallen.

Hoe ziet een behandeling eruit?
De behandeling van een nekhernia is gericht op de mobiliteit van de nek en het trainen van de stabiliteit van de nekspieren. Door middel van verschillende technieken worden vastzittende structuren rondom uw hernia losgemaakt. Mobiliseren is een veelgebruikte techniek hiervoor. Deze techniek heeft als doel een gewricht beter te laten bewegen en/of voor pijnvermindering te zorgen. Je nek voelt dan soepeler en vrijer aan.

Daarnaast leert de fysiotherapeut je een juiste lichaamshouding aan. Ook zal je gerichte oefeningen uitvoeren die de kracht en stabiliteit van uw nek vergroten. Je zult zorg krijgen passend bij jouw persoonlijke situatie en gericht op het doel dat jij wilt bereiken aan de hand van een persoonlijk behandelplan.

Nekhernia Fysiotherapie

Fysiotherapie bij Fysio 038

Heb je last van een nekhernia en ben je nieuwsgierig naar een behandeling bij een van onze fysiotherapeuten? Bij ons ben je van harte welkom! Als je een afspraak wil maken of eerst nog wat vragen hebt, mag je gerust contact opnemen met ons. Het maken van een afspraak kan ook direct via onze website.

Vragen? neem vrijblijvend contact op.