Hoe kan de fysiotherapeut helpen bij langdurige lage rugklachten?

Lage rugpijn is een veel voorkomende klacht. Ongeveer 80% van de Nederlanders krijgt ooit te maken met lage rugklachten, zonder dat duidelijk is waar de pijn precies vandaan komt. Hoewel lage rugklachten meestal niet ernstig zijn, kan het als belemmering worden ervaren in het dagelijks leven. Wil je meer weten over lage rugklachten en het herstel ervan, dan ben je hier aan het goede adres!

De klachten van langdurige lage rugpijn

Cliënten met lage rugklachten hebben vanzelfsprekend pijn onderin de rug, maar de pijn kan ook uitstralen naar de billen en zelfs naar de benen. Het kan behoorlijk pijn doen, wanneer je lang staat of zit, maar ook tijdens het bewegen.

De oorzaak van langdurige lage rugklachten

“Waar komt mijn lage rugpijn vandaan?” is een vraag die huisartsen en fysiotherapeuten vaak krijgen. Meestal is het moeilijk om te achterhalen, waar de pijn door wordt veroorzaakt. Er kunnen röntgenfoto’s en scans worden gemaakt, maar deze helpen zelden met het vinden van de oorzaak. Veel afwijkingen die zichtbaar worden bij mensen met lage rugpijn zijn namelijk ook te zien zijn bij mensen zonder lage rugpijn.

Een specifieke oorzaak zal dus waarschijnlijk niet gevonden worden, ook niet na zorgvuldig onderzoek. Maar waar komt de pijn dan vandaan? Bij de meeste mensen ligt het probleem bij de spieren, banden en gewrichten in de rug, die tijdelijk ‘uit vorm’ zijn. Dit kan het gevolg zijn van een verkeerde houding, bijvoorbeeld door stress.

Herstel van langdurige lage rugklachten
oorzaak van langdurige lage rugklachten

Het behandelen van langdurige lage rugklachten

Een wondermiddel voor lage rugpijn bestaat helaas niet. Hoewel vroeger werd geadviseerd om rust te nemen bij langdurige lage rugklachten, weten we tegenwoordig dat blijven bewegen van groot belang is voor het herstel. Het advies is dus ook om aan het werk te blijven en in de werkomgeving eventueel naar aanpassingen te zoeken. Hierbij is het niet erg wanneer je pijn ervaart, want in de rug geldt: pijn staat niet gelijk aan schade.

Zelfs wanneer je erg veel pijn ervaart, is er meestal geen sprake van een ziekte of blijvende schade. Over het algemeen gaan de klachten dan ook vanzelf over, maar hierbij is het van groot belang dat je in het dagelijks leven een juiste houding hebt en dagelijkse activiteiten op de juiste manier uitvoert. Wanneer dit het geval is, verdwijnt de ergste pijn meestal binnen 1 tot 2 weken. De hardnekkigste klachten zullen over het algemeen na 6 tot 12 weken verdwijnen.

Fysiotherapie bij langdurige lage rugklachten

Er is een grote kans dat je zelf niet doorhebt dat je een onjuiste houding hebt of dagelijkse activiteiten onjuist uitvoert. Een fysiotherapeut is de aangewezen persoon om je hier inzicht in te geven. Dit zal hij of zij doen door bijvoorbeeld aanpassingen aan te brengen in jouw houding tijdens het zitten en staan, maar ook tijdens het tillen en bukken.

Naast aanpassingen in jouw houding, kan een fysiotherapeut je helpen met het vinden van de juiste oefeningen en kan hij of zij je adviseren welke oefeningen goed voor jou zijn. Hoewel oefeningen het herstel van lage rugklachten niet kunnen versnellen, kunnen ze wel enige pijn verlichten en terugkerende klachten voorkomen.

Allereerst kunnen oefeningen erop gericht zijn spieren te rekken. Als reactie op de pijn span je namelijk bepaalde spieren extra aan. Door rekoefeningen uit te voeren, krijgen deze spieren weer de kans om te ontspannen. Ten tweede kunnen oefeningen helpen de buik- en rugspieren te versterken, zodat de banden, pezen en gewrichten extra beschermd worden en minder snel pijn zullen doen.

De pijn zal bij het uitvoeren van de oefeningen niet meteen minder worden. Sterker nog, het is normaal dat jouw rug in het begin wat gevoelig is of misschien zelfs pijn doet. Onthoud dat dit normaal is: pijn in de rug kon immers geen kwaad! Een fysiotherapeut zal je hier vertrouwen in kunnen geven, waardoor je met een gerust hart de oefeningen uit kunt voeren.

Het is een verstandige investering om naar een fysiotherapeut te gaan bij langdurige lage rugklachten. Er bestaat namelijk een kans dat de klachten na herstel ooit weer terugkomen. Wanneer je bij een fysiotherapeut bent geweest, kun je de tips en oefeningen onthouden en snel ingrijpen wanneer de klachten weer toenemen.

Herstel van langdurige lage rugklachten bij Fysio038

Onze fysiotherapeuten zullen, na het stellen van de diagnose, een persoonlijk hersteltraject opzetten. Hierbij zullen we je vervolgens begeleiden, zodat de pijnklachten op een snelle en effectieve manier zullen verdwijnen.

Mocht je nog vragen hebben of willen starten met jouw herstel, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Vragen? neem vrijblijvend contact op.