Fysiotherapeutische zorg wanneer je last hebt van een overbelaste rug

Heb je al een tijdje last van je rug en weet je maar niet waar de klachten vandaan komen? Het kan zijn dat je te maken hebt met een overbelaste rug. De fysiotherapeut kan je hierbij helpen. Ben je benieuwd op welke manier de fysiotherapeut iets voor jou kan betekenen?

Daar vertellen we je graag meer over.

Anatomie van de rug

De rug bestaat uit een opstapeling van wervels. Deze wervels samen vormen de wervelkolom, die zorgt voor het beschermen van de zenuwbanen in het lichaam. Daarnaast is de wervelkolom enorm belangrijk voor de stabiliteit van het lichaam. Rondom de wervelkolom bevinden zich allerlei structuren, zoals spieren en banden. Deze structuren zorgen voor stevigheid en beweeglijkheid van de rug.
overbelaste rug

Een overbelaste rug

Een overbelaste rug ontstaat wanneer de rug te hoog belast is. Deze hoge belasting zorgt voor het beschadigen van de structuren in de rug en dat geeft klachten. Een overbelaste rug ontstaat meestal geleidelijk.

Kleine beschadigingen van de structuren in de rug zijn namelijk niet heel erg, zolang het maar voldoende tijd krijgt om te herstellen Onvolledig herstel van de rug kan echter zorgen voor het opstapelen van beschadigingen, waardoor uiteindelijk veel klachten ontstaan.

Overbelasting blessures kunnen zowel door overmatig bewegen als door te weinig bewegen veroorzaakt worden. Door overmatig bewegen krijgt de rug niet genoeg tijd om te herstellen, waardoor de beschadigingen zich opstapelen. Een overbelaste rug kan echter ook ontstaan door te weinig bewegen. Door te weinig bewegen, neemt de belastbaarheid van de rug namelijk af.

Hierdoor is er een grotere kans dat de rug overbelast raakt. Andere veelvoorkomende oorzaken van een overbelaste rug zijn een verkeerde lichaamshouding en het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging.

Symptomen van een overbelaste rug

Een (onder)rug die overbelast is, kan verschillende soorten klachten geven. De rug bestaat namelijk uit heel veel verschillende soorten structuren. De klachten zijn dus afhankelijk van de plek in de rug die overbelast is.

Klachten die passen bij een overbelaste rug zijn:

  • pijn van de overbelaste structuren
  • stijfheid
  • hoofdpijn
  • uitstralende pijn naar andere delen van het lichaam, zoals het been

Fysiotherapie bij overbelasting

Wanneer je last hebt van een te zwaar belaste rug, kan de fysiotherapeut je helpen bij het verminderen van je klachten. De eerste afspraak zal bestaan uit een intakegesprek. Tijdens dit gesprek zal de therapeut je klachten met jou bespreken.

Daarnaast zal de fysio in kaart brengen hoeveel je beweegt. Dit doet de fysiotherapeut om erachter te komen wat de mogelijke oorzaken zijn van jouw klachten. Ook zal de therapeut met je bespreken wat je graag wilt bereiken met de behandeling.

Afhankelijk van de uitslag van het intakegesprek met de therapeut zal de fysio een behandelplan voor jou opstellen. In het geval van een overbelaste rug bestaat dit plan vaak uit advies over de juiste balans tussen rust en beweging.

Het is namelijk erg belangrijk dat je, ondanks de klachten, blijft bewegen binnen de pijngrenzen. Zoals eerder benoemd in dit artikel is te veel of te weinig beweging niet goed voor een overbelaste rug.

Naast advies kan de fysiotherapeut je ook oefeningen geven. Deze oefeningen hebben als doel om de rug sterker te maken. Op deze manier wordt de kans dat je in de toekomst nog eens een overbelaste rug krijgt kleiner. De oefeningen die de fysio jou meegeeft, zijn afgestemd op de klachten die je ervaart.

Fysiotherapeutische zorg overbelaste rug

Fysiotherapie bij Fysio038

Heb je last van je rug en ben je benieuwd wat een fysiotherapeut voor jou kan betekenen? Bij Fysio038 staan onze ervaren therapeuten voor je klaar.

Wij helpen wij je graag bij het verminderen van je klachten! Neem dus vooral contact met ons op en wij hopen jou snel terug te zien in onze praktijk!

Vragen? neem vrijblijvend contact op.