Sportfysiotherapie in de omgeving van Zwolle

Wat een sportfysiotherapeut doet en hoe sportfysiotherapie je kan helpen bij het verminderen van jouw klachten zal in dit artikel verder toegelicht worden.

Sportfysiotherapie in de omgeving van Zwolle

Regelmatig bewegen of sporten is erg belangrijk voor jouw gezondheid. Voldoende bewegen draagt namelijk bij aan een verbeterde fysieke en mentale gezondheid en verlaagt daarnaast de kans op allerlei ziektes. Sporten is dus heel goed voor je, maar te veel of met een verkeerde techniek sporten, kan ook nadelige gevolgen hebben. In dat geval kan een bezoekje aan de sportfysiotherapeut nodig zijn.

Wat een sportfysiotherapeut doet en hoe sportfysiotherapie je kan helpen bij het verminderen van jouw klachten zal in dit artikel verder toegelicht worden.

Wat is sportfysiotherapie?

Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Sportfysiotherapie richt zich op het voorkomen en behandelen van sportblessures. Wegens de specialisatie binnen de sport kan de sportfysiotherapeut een gerichter plan opstellen voor iemand die last heeft van een sportblessure.

Jouw behandelaar zal kijken naar de soort klachten die je ervaart tijdens het sporten en zal afhankelijk daarvan een behandelplan opstellen. Met de behandeling streeft men om zo snel mogelijk weer pijnloos op het oude niveau te kunnen sporten. Daarnaast speelt de sportfysiotherapeut een belangrijke rol bij het voorkomen van een blessure in de toekomst.

Sportfysiotherapie Zwolle

Soorten sportblessures

Tijdens het sporten kan (in principe) ieder deel van je lichaam geblesseerd raken. Met de term sportblessure wordt een type blessure bedoeld, die vaak voorkomt bij sporters. De term wijst vaak op spier- en skeletletsel, zoals een botbreuk of een spierscheuring die opgelopen zijn tijdens het sporten.

Sportblessures kunnen op grofweg twee manieren ontstaan: acute en geleidelijke blessures. Acute (plotselinge) blessures ontstaan meestal door een botsing met een medespeler of door een val. Blessures die geleidelijk ontstaan, zijn veelal het gevolg van slechte trainingsgewoonten of slecht materiaal.

Behandelmogelijkheden

De behandeling bij een sportfysiotherapeut is volledig afhankelijk van de aard van jouw klacht. Om deze reden zal jouw therapeut tijdens de eerste afspraak een onderzoek doen naar jouw blessure. Vervolgens zal de therapeut in overleg met je een behandelplan opstellen, welke twee belangrijke doelen kent. Ten eerste is de behandeling gericht op het herstellen van jouw blessure. Daarnaast draagt de behandeling van de sportfysiotherapeut bij aan het voorkomen van een blessure in de toekomst.

Een veelvoorkomende behandelmethode is oefentherapie. Hierbij krijg je oefeningen van jouw behandelaar, om zo de spierkracht te verhogen en de mobiliteit te verbeteren. Ook denkt een sportfysiotherapeut met je mee over de mate waarin jij jouw lichaam kan belasten. Denk daarbij aan het aantal keer en hoe je mag sporten.

De mate waarin jij jouw lichaam belast, is erg bepalend voor de hersteltijd. Te veel belasten van geblesseerde structuren kan een blessure juist erger maken. Te weinig belasting kan echter allerlei nadelige gevolgen hebben zoals spierzwakte, waardoor blessures in de toekomst juist sneller opgelopen worden. Er moet dus een juiste balans gevonden worden tussen rust en belasting. Een sportfysiotherapeut kan je hierbij helpen.

Klachten die horen bij sportblessures

De symptomen van een sportblessure zijn afhankelijk van de sportblessure die je hebt opgelopen. Veelvoorkomende klachten zijn:
Pijn;
– Zwelling;
– Bewegingsbeperking;
– Krachtsverlies;
– Instabiliteit.

Waarom moet ik naar een sportfysiotherapeut gaan?

Herstellen van een blessure kost vaak veel tijd. Door weinig aandacht te besteden aan jouw herstelproces, kan dit leiden tot een nog langere tijd, die jouw lichaam nodig heeft om te herstellen van de blessure. Een optimale behandeling kan bijdragen aan de snelheid, waarmee je terug kunt keren op jouw oude niveau van sporten. Een sportfysiotherapeut kan je helpen bij het herstelproces zodat je zo snel mogelijk weer kunt sporten!

Een behandeling bij Fysio038

De sportfysiotherapeuten in onze praktijk hebben veel ervaring in het behandelen van blessures gerelateerd aan sport. Heb je last van klachten tijdens het sporten of kun je zelfs niet meer sporten door jouw klachten en woon je in de omgeving van Zwolle? Neem dan vooral contact met ons op. Bij Fysio038 helpen we je graag bij het verminderen van jouw klachten!

Vragen? neem vrijblijvend contact op.