Hoe kan manuele therapie helpen bij ischiasklachten?

In dit artikel vertellen we u meer over wat ischiasklachten zijn, hoe ze kunnen ontstaan, veelvoorkomende symptomen bij ischiasklachten en hoe manuele therapie hierbij zou kunnen helpen.

Hoe kan manuele therapie helpen bij ischiasklachten?

Veel mensen hebben last van lage rugpijn, pijn in gewrichten of zenuwpijn. Dit is door de jaren heen toegenomen doordat er tegenwoordig veel zittende beroepen zijn. We zitten gemiddeld gezien steeds meer, we nemen verkeerde houdingen aan en bewegen steeds minder.

Ongeveer 12 tot 27% van de mensen krijgt last van ischiasklachten. Deze klachten ontstaan meestal wanneer iemand tussen de 30 en 50 jaar oud is. Vrouwen hebben een grotere kans om ischiasklachten te krijgen tijdens hun zwangerschap, omdat de ligamenten rond de gewrichten dan minder stabiliteit kunnen geven doordat ze losser zijn.

Wat is ischias?

Ischias is een term die gebruikt wordt voor zenuwpijn die veroorzaakt wordt door druk op of irritatie van de nervus ischiadicus. Deze zenuw wordt ook wel de heupzenuw genoemd en is de langste zenuw van het lichaam.

De nervus ischiadicus loopt vanaf de lendenwervels tot aan de voet en stuurt spieren aan in de heupregio en in het been.

De pijn bij ischias wordt veroorzaakt door druk op de wortels van de zenuw. Eén van de meest voorkomende oorzaken hiervan is een rughernia. Andere veelvoorkomende oorzaken waardoor er druk op de zenuw komt of de zenuw geïrriteerd raakt zijn bijvoorbeeld:

  • chronische stress
  • veel zitten
  • inactieve leefstijl
  • overbelasting van de rug
  • overbelasting van de bil
  • een plotselinge verkeerde beweging

De oorzaak van de klachten kan dus divers zijn. Vanzelfsprekend is deze oorzaak van groot belang voor de behandeling door de manueel therapeut.

In veel gevallen zijn er dus meerdere factoren bij de klachten betrokken.

ischias klachten

Wat zijn veelvoorkomende symptomen bij ischiasklachten?

Zenuwpijn staat bekend als een scherpe, stekende, brandende pijn. De pijn kan constant zeurend aanwezig zijn, maar kan er ook plotseling inschieten als een hevige stekende pijn. De zenuwpijn kan voorkomen in het gehele gebied waar de nervus ischiadicus doorheen loopt, maar vaak is de pijn het hevigst in de onderrug.

Ook kan de pijn uitstralen naar de bil en het been en kunt u last hebben van een tintelend of dof gevoel in één of beide benen en/of voeten. Daarnaast kan het zijn dat u minder kracht heeft in het been waar de pijn naar uitstraalt en dat het pijnlijk is om dit been op te tillen of te strekken.

Verder kunnen de reflexen in de knieën en enkels wat verminderd zijn als gevolg van ischias. Dit laatste merkt u vaak zelf niet, maar dit is wel door uw behandelaar te controleren.

Hoe kan manuele therapie helpen bij ischiasklachten?

Manuele therapie is een behandelmethode die vaak wordt ingezet bij klachten aan de wervelkolom en gewrichten. De manuele therapeut kijkt eerst naar de oorzaak van de klachten en naar hoe de klachten het dagelijks functioneren beïnvloeden of beperken.

Dit kan de therapeut onderzoeken door onder andere de spierkracht, mobiliteit en stabiliteit te testen in het gebied waar de klachten zich bevinden.

Als de oorzaak bekend is kan de therapeut de gewrichten en weefsels manipuleren, waardoor er bijvoorbeeld meer ruimte ontstaat of de bewegingsvrijheid wordt vergroot.

Daarnaast kan de manueel therapeut advies geven over houding en beweging die nuttig kunnen zijn in uw dagelijks leven of tijdens een bepaalde activiteit.

Manuele therapie bij gewrichtsklachten bij Fysio 038

Denkt u dat u last heeft van ischiasklachten en weet u niet hoe u van uw klachten af kan komen? Onze manuele therapeuten van Fysio 038 zullen doormiddel van een anamnese en lichamelijk onderzoek bekijken wat de oorzaak van de klachten is en waar de pijn precies vandaan komt. Vervolgens zullen wij een gepersonaliseerd behandelplan opstellen. Tijdens het hersteltraject wordt u begeleid om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen.

Neem contact op met Fysio 038 als u vragen heeft of voor het maken van een afspraak!

Vragen? neem vrijblijvend contact op.