Fysiotherapie bij een steeds terugkerende stijve nek

Soms word je er mee wakker en val je er ook weer mee in slaap: een stijve nek. Ontzettend vervelend wanneer deze klachten steeds maar terugkeren. Weet je dat je hier niet de enige in bent? Per jaar hebben zo’n 365 duizend mensen in Nederland last van nekklachten. Gelukkig zijn er voldoende behandelmogelijkheden om je van de pijn af te helpen. In dit artikel geven we graag wat meer uitleg over wat het precies inhoudt en hoe wij je hierbij kunnen helpen.

Wat zijn de oorzaken van een stijve nek?

Vaak heeft een stijve nek een onschuldige oorzaak. Denk hierbij aan blootstelling van de spieren aan kou, het maken van een onverwachte beweging, stress of een te zware belasting. In de meeste gevallen trekt het dan ook vanzelf wel weer weg. Wanneer dit niet het geval is, is er vaak meer aan de hand.

Hoe komt het dat de klachten terug blijven komen?

Wanneer het een steeds terugkerende klacht is, heeft het vaak een andere oorzaak. Een voorbeeld hiervan is de werksituatie, bijvoorbeeld wanneer gedurende een lange periode eenzelfde houding moet worden aangenomen. Verder kan het ook het gevolg zijn van een verkeerde lichaamshouding, waardoor de gewrichten en de spieren verkeerd belast worden.
nekklachten
Tot slot kan een stijve nek ook komen door lange periodes van zorgen en stress. Het lichaam heeft dan de neiging om meer spanning vast te houden, waardoor de spieren verkrampen, ook in de nek.
Wanneer de oorzaak niet aangepakt wordt, zullen de klachten steeds weer terugkeren. Het kan lastig zijn om erachter te komen wat precies de oorzaak is, maar het is wel essentieel voor de behandeling van steeds terugkerende klachten.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Er zijn verschillende technieken die kunnen worden toegepast bij de behandeling van een steeds terugkerende stijve nek. De behandeling die gekozen wordt is sterk afhankelijk van de persoonlijke situatie. Het is van belang om de behandeling zoveel mogelijk te individualiseren, om een optimaal resultaat te bereiken. Hieronder staat een aantal voorbeelden van de behandeling.

Dry needling

Dry needling is een behandelvorm waarbij met een dun naaldje geprikt wordt in de spier, op zogenaamde triggerpoints. Deze prikjes zorgen ervoor dat de spier ontspant, waardoor op deze manier de zogenaamde ‘knopen’ in de spieren worden losgemaakt. Wanneer de spieren in de nek verkrampt zijn, kan dry needling helpen om de klachten te verminderen.

Manuele therapie

Wanneer de oorzaak ligt in een verkeerde lichaamshouding, kan manuele therapie helpen. Manuele therapie maakt gebruik van kleine manipulaties op de omliggende weefsels, om bewegingsbeperkingen van de gewrichten op te lossen. Het kan namelijk zo zijn dat bijvoorbeeld de ruimte in de nekwervels verkleind is door een verkeerde houding. Manuele therapie zorgt er dan voor dat de nekwervels weer goed komen te staan, om de bewegingsvrijheid te optimaliseren.

Medical Taping

Medical taping is een vorm van tapen waarbij de spieren ondersteund worden en tegelijkertijd de doorbloeding en de afvoer van afvalstoffen worden verhoogd. Dit is vaak een onderdeel van de behandeling. Bij een stijve nek zorgt het voor de ondersteuning van de nekspieren, waardoor er wordt voorkomen dat het verkeerd belast wordt.

Bewegen

Wanneer de nek stijf is, gaan patiënten eigenlijk vanuit zichzelf een stuk krampachtiger bewegen. Hierdoor kom je eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht, aangezien door krampachtig te bewegen de spieren ook weer verkrampt raken. Wel is het erg belangrijk om in beweging te blijven, om ervoor te zorgen dat de nekspieren goed doorbloed blijven. Probeer dus genoeg in beweging te blijven, maar vermijd zware, snelle en onverwachtse bewegingen.

Fysio 038 bij hardnekkige nekklachten

Wij van Fysio038 staan voor je klaar om te helpen bij jouw klachten. Elk lid van ons team heeft diens eigen specialisme, waardoor we altijd de juiste behandeling kunnen geven. Mocht je nog vragen hebben of ben je benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen? Loop niet verder met jouw nekklachten, maar neem vooral contact met ons op. Dan zien we je graag in onze praktijk in Zwolle!

Vragen? neem vrijblijvend contact op.