Beter herstellen met Dry Needling
Bij een aantal van onze behandelingen, passen wij ook dry needling toe. Toch is dry needling geen op zichzelf staande behandeling. Wij passen dry needling toe, wanneer we weerstand willen overwinnen, die ervoor zorgt dat onze behandeling niet optimaal verloopt.
We willen je in dit artikel wat meer uitleggen hoe wij jou bij vervelende blessures/revalidatie beter kunnen bijstaan door ook dry needling toe te passen.
Wanneer gebruiken onze fysiotherapeuten Dry Needling
Zoals we net al zeiden, dry needling wordt ingezet om andere therapie beter toe te kunnen passen. Dat lichten we graag toe aan de hand van een praktijkvoorbeeld.
Stel je voor dat we jou helpen bij een vervelende schouderblessure. De schouder is pijnlijk en beweegt niet volledig. Jij gebruikt jouw arm/schouder daarom al een tijdje minder. Als gevolg hiervan kunnen de spieren rondom de schouder verkrampt zijn. Terwijl die spieren eigenlijk niet de oorzaak van het probleem zijn. De verkramping kan er echter wel voor zorgen dat onze therapeut minder oefeningen met je kan doen. De spieren werken immers niet goed mee.
In zo’n geval kan dry needling uitkomst bieden. Door het toepassen van dry needling kunnen we de spieren laten ontspannen, waardoor de therapie beter kan worden uitgevoerd. Op deze manier is dry needling dus niet een direct onderdeel van de behandeling. Maar wordt de behandeling wel veel effectiever door de dry needling.
Wat gebeurt er nu precies bij Dry Needling
Oké, dry needling is dus effectief om behandelingen beter te laten verlopen. Dit komt doordat spieren ontspannen door dry needling. Bij een dry needling behandeling worden hele dunne naaldjes in de spieren gestoken. Dit zijn zogeheten droge naalden, er wordt dus geen vloeistof ingespoten.
Dit roept vermoedelijk direct associaties op met acupunctuur. Het grote verschil is dat er bij dry needling niet wordt gekeken naar energiebanen, maar naar spierknopen en triggerpoints. De naalden worden in spierknoopjes aangebracht, waardoor deze even samentrekken en daarna ontspannen. Deze ontspanning zorgt ervoor dat de spier soepeler wordt en dat de therapeut dus beter de behandeling kan vervolgen.
Dry needling is daarnaast pijnvrij, omdat de naaldjes zo dun zijn dat deze geen pijnprikkel opwekken. Er kan wel een lichte spierpijn optreden in de dagen na de sessie.
Bij welke klachten kan dry needling helpen
Dit is behoorlijk divers, omdat dry needling dus ondersteunend wordt toegepast. Dry needling is effectief bij behandelingen waarbij spieren verkrampt zijn. Dit kan dus voorkomen bij allerlei verschillende klachten. Denk aan spierblessures, zoals hamstringklachten. Maar ook aan klachten van de schouder of overbelaste pezen, omdat ook deze ervoor kunnen zorgen dat de spieren verkrampen.
Het is dus zo dat dry needling bij heel veel verschillende klachten kan worden ingezet, wanneer er een probleem met de spieren is. Dit spierprobleem kan dan de primaire klacht zijn, maar ook een gevolg van de oorspronkelijk blessure.
Dry Needling bij Fysio038
Onze therapeut beschikt over de vaardigheden om dry needling toe te passen. Dit betekent dat wij deze therapie gebruiken, wanneer jouw behandeling deze nodig heeft.
Wij komen heel graag met jou in contact, wanneer je al langer loopt met klachten. Wij onderzoeken dan of wij jou kunnen helpen mede door het toepassen van dry needling.
Je kunt ons vrijblijvend bellen of mailen voor een eerste afspraak.