De C4 nekwervel: Uitleg over de klachten aan de bovenste nekwervels

De C4 wervel is de middelste van de zeven nekwervels. De nekwervels worden ook wel de cervicale wervels genoemd. Dit bovenste deel van de wervelkolom is erg flexibel. Zo maken de nekwervels het mogelijk om het hoofd naar voren, naar achteren of zijwaarts te bewegen.

Helaas kunnen de nekwervels tot vervelende klachten leiden wanneer er iets mee aan de hand is. Op deze pagina lees je meer over de klachten aan de nekwervels en de mogelijkheden waarop fysiotherapie hierbij kan helpen.

De anatomie van de wervelkolom

De wervelkolom bestaat uit drie soorten beweeglijke ruggenwervels. Dit zijn van boven naar beneden: zeven nekwervels, twaalf borstwervels en vijf lendenwervels.

Naast de beweeglijke ruggenwervels bestaat de wervelkolom uit negen aan elkaar gegroeide wervels die het heiligbeen en het staartbeen vormen. Doordat deze wervels aan elkaar gegroeid zijn, kunnen ze niet ten opzichte van elkaar bewegen.

Twee opeenvolgende wervels raken elkaar op verschillende plekken. Tussen de voorste delen van de wervels bevindt zich een tussenwervelschijf. Dit is een ring van vezelig kraakbeen met in het midden een geleiachtige kern. Tussenwervelschijven bevinden zich alleen tussen de beweeglijke ruggenwervels. Aan de achterkant raken opeenvolgende wervels elkaar via een laagje kraakbeen.

Functie van de nekwervels

De nekwervels vervullen verschillende functies. Allereerst zijn ze samen verantwoordelijk voor het ondersteunen van het hoofd. Hiernaast verzorgen ze de bloedtoevoer en zenuwimpulsen naar het hoofd en de nek. Ten slotte bevorderen ze een soepele en functionele cervicale wervelkolom.

Klachten aan de nekwervels kun je voorkomen door je cervicale wervelkolom gezond te houden. Dit doe je door regelmatige beweging, een goede houding en het voorkomen van letsel. Op deze manier krijgen verstoringen, letsels of ontstekingen aan de nekwervels geen kans.

Functie Nekwervels

Klachten aan de nekwervels en oorzaken hiervan

Pijn is de meest voorkomende klacht aan de cervicale wervels. Mogelijke oorzaken ervan zijn overbelasting, een verkeerde houding, veroudering, een te hoge spierspanning, verstuikingen of een whiplash. Een whiplash ontstaat wanneer je je nekspier verrekt.

Ook stijfheid van de nek is een veelvoorkomende klacht. Stijfheid kan weer leiden tot pijn en een gevoel van ongemak. Veroudering, een te hoge spierspanning, een ontsteking of gewrichtsproblemen kunnen de oorzaak zijn van stijfheid in de nek.

Minder vaak voorkomende klachten zijn verminderde reflexen, duizeligheid, balansproblemen en verminderde gevoeligheid in de armen, handen of vingers. Deze klachten kunnen worden veroorzaakt door irritatie of druk op de zenuwen die uit de cervicale wervelkolom ontspringen.

Een hernia kan hier de achterliggende oorzaak van zijn. In het geval van een hernia is de geleiachtige kern, die in de tussenwervelschijven zit, gaan uitpuilen. Hierdoor wordt de zenuw bekneld. Een mogelijke oorzaak van duizeligheid is een verstoring van de bloedstroom.

In zeldzame gevallen kan een verlamming ontstaan. Een verlamming ontstaat alleen bij ernstige problemen met de cervicale wervels. Denk hierbij aan een breuk van een wervel, waardoor er ernstige druk op de ruggengraat en zenuwen ontstaat.

Fysiotherapie bij klachten aan de bovenste nekwervels

De klachten aan de bovenste nekwervels kunnen erg vervelend zijn en kunnen je veel beperken in je dagelijks leven. Gelukkig kunnen de klachten door middel van fysiotherapie worden verminderd. Hierbij kunnen verschillende technieken worden gebruikt.

Allereerst is oefentherapie een veelgebruikte techniek binnen de behandeling. Onze fysiotherapeuten kunnen specifieke oefeningen aanbevelen om de nekspieren te versterken en de beweeglijkheid van de nek te verbeteren. Hiernaast kan massage mogelijk bijdragen aan je herstel. Door middel van zachte massagetechnieken kan de spanning in de nekspieren worden verminderd en de beweeglijkheid van de nek worden verbeterd.

Andere technieken zijn warmte- of koudetherapie en elektrotherapie. Warmte- of koudetherapie kan helpen om de pijn te verminderen en de bloedcirculatie te bevorderen. Een fysiotherapeut kan elektrotechniek toepassen om de spieractiviteit te verbeteren en hiermee ook de pijn te verminderen.

Deze laatste twee technieken worden in de praktijk minder vaak toegepast, maar kunnen afhankelijk van jouw specifieke klachten mogelijk een bijdrage leveren aan je herstel.

Onze zorg bij klachten aan de bovenste nekwervels

Onze fysiotherapeuten bij Fysio 038 staan klaar om jou van je klachten af te helpen. Allereerst zullen jouw klachten uitvoerig worden onderzocht, om vervolgens een gepast hersteltraject op te zetten. Hier zullen we je vervolgens in begeleiden.

Heb je nog vragen of wil je beginnen met je herstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Vragen? neem vrijblijvend contact op.