Urineverlies na zwangerschap

Klachten na de zwangerschap

Veel vrouwen ervaren hun zwangerschap als een mooie periode, waarin zij al een band opbouwen met hun kindje. De zwangerschap herinnert ons ook aan hoe krachtig en ingenieus het menselijk lichaam is, gezien de enorme veranderingen die het lichaam van een vrouw doormaakt in slechts 9 maanden.

Hoe mooi het proces ook is, het gebeurt helaas vaak dat het lichaam van een vrouw lang nodig heeft om bij te komen van de zwangerschap of bevalling. Hier komen dan ook verschillende klachten bij kijken. Denk hierbij aan problemen met de stoelgang, sneller emotioneel worden, last hebben van bloedingen en wellicht het helen van hechtingen, die nodig waren na de bevalling of hevige rugpijn.

De meest voorkomende klacht na de zwangerschap is echter algemene bekkenbodemproblematiek. Klachten van de bekkenbodem uiten zich met name door middel van ongewenst urineverlies, ook wel incontinentie. Dit is een heel vervelend probleem voor het dagelijks functioneren en kan daarmee een bron van onzekerheid zijn voor een vrouw, door het stigma rond bekkenbodemklachten.

Weet wel dat incontinentie na een zwangerschap zeer vaak voorkomt en zeker te verhelpen is. Incontinentie in het algemeen komt dan ook voor bij vrouwen van alle leeftijden; geschat wordt dat bijna 50% van alle vrouwen hier weleens last van hebben (gehad).

Waar wordt urineverlies na de zwangerschap door veroorzaakt?

Tijdens de zwangerschap maakt, zoals eerder genoemd, het lichaam van een vrouw enorme veranderingen door in een relatief korte periode. Het dragen van een kind zet een zware druk op de bekkenbodemspieren en tijdens de bevalling worden deze ook nog eens flink uitgerekt.

Door verslapping van deze spieren, kan het zo zijn dat je minder controle hebt over het ophouden van urine. Het duurt even voordat deze spieren weer de oude worden in zowel vorm als kracht. Hier moet echter wel actief mee omgegaan worden, want de bekkenbodemspieren versterken helaas niet uit zichzelf.

Het versterken van de bekkenbodem

Om de spieren in de bekkenbodem te versterken, worden vaak bekkenbodemoefeningen aangeraden door een arts of verloskundige, die je thuis zelf kunt doen. Deze oefeningen gaan met name over het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren, zodat deze weer sterker worden.

Volgens de meeste specialisten zouden op deze manier de klachten als urineverlies na ongeveer 6-8 weken moeten verdwijnen. Helaas is dit niet bij alle vrouwen het geval, sommigen hebben blijvend last van urineverlies na hun bevalling. In dit geval is het raadzaam contact op te nemen met een specialist, bijvoorbeeld uw huisarts die u kan doorverwijzen of direct met een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in bekkenproblematiek.

Hoe fysiotherapie jou kan helpen

Onze praktijk heeft jarenlange ervaring met het verlenen van zorg aan vrouwen met aanhoudende bekkenklachten als urineverlies, die zij hebben overgehouden aan hun zwangerschap. Hierdoor weten wij dat, wanneer de klachten inderdaad niet na 6-8 weken verdwijnen of sterk verminderen, jij baat zult hebben bij professionele ondersteuning.

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je de oefeningen niet goed (genoeg) uitvoert of dat de oorzaak van het urineverlies misschien meer aandacht vereist, dan alleen de standaard oefeningen. Op deze manier kunnen wij jou zorg op maat bieden en daar zul je alleen maar voordeel van ervaren. Ben je benieuwd geworden naar de mogelijkheden of heb je verder nog vragen? Neem contact op met onze praktijk, wij staan jou graag te woord!

Vragen? neem vrijblijvend contact op.