Fysiotherapie voor ongewild urineverlies bij mannen

Klachten van ongewild urineverlies
Ongewild urineverlies, ook wel incontinentie genoemd, is een veelvoorkomende klacht in Nederland. Ongeveer 40% van de vrouwen krijgt hiermee te maken en zo’n 10% van de mannen.

Bij incontinentie verlies je ongewild scheutjes urine door de dag heen of soms heel veel in een keer. Incontinentie klachten beginnen vaak als een klein ongemak, wat bijvoorbeeld optreedt bij onverwachte bewegingen, zoals hoesten of springen. Ook komt het soms voor dat iemand spontaan de aandrang krijgt om te plassen en het niet op tijd haalt om naar het toilet te gaan. Dit is erg vervelend en kan leiden tot ongemakkelijke situaties. Dit leidt op zijn beurt weer tot onzekerheid en maakt dat er veel taboe heerst rondom het onderwerp incontinentie. Dit is echter nergens voor nodig, aangezien het vaak voorkomt en vaak goed te behandelen is.

Wat voor soorten incontinentie zijn er?

Er zijn verschillende soorten van incontinentie. Incontinentie kan globaal worden opgedeeld in drie groepen; namelijk aandrang incontinentie, stressincontinentie en gemengde incontinentie. Bij aandrang incontinentie, ook wel ‘urgency-incontinentie’ genoemd, verliest men kleine scheutjes urine, doordat de blaasspier ongewild ontspant. Hierdoor kan er urine uit de plasbuis lekken. Deze vorm van incontinentie komt vaak door bijvoorbeeld medicatie gebruik, leefstijl of een (goedaardige) prostaatvergroting.

Bij stressincontinentie, ook wel inspanningsincontinentie genoemd, verliest men scheutjes urine bij een verhoging van de intra-abdominale druk. Dit kan komen door bijvoorbeeld te hoesten of persen. Deze vorm van incontinentie komt vaak voor bij mannen op hogere leeftijd, als gevolg van een verzwakking van de bekkenbodemspieren.

Tot slot heb je nog de gemengde vorm van incontinentie, waarbij er ongewild urineverlies optreedt als gevolg van zowel stressincontinentie als aandrangincontinentie.

Fysiotherapie voor ongewild urineverlies bij mannen

Wat veroorzaakt ongewild urineverlies bij mannen?

In de meeste gevallen is het niet precies bekend wat de klachten van incontinentie veroorzaakt. De meest voorkomende oorzaak bij mannen is vaak een hoge leeftijd of een operatie in de buik of aan de prostaat. Andere risico’s voor het ontwikkelen van incontinentie klachten zijn bijvoorbeeld overgewicht, veel en zwaar hoesten, medicijn gebruik en psychische klachten (angst, spanning).

Wat kun je eraan doen?

Incontinentie is gelukkig goed te behandelen. Er zijn veel opties voor het behandelen van ongewild urineverlies. Voor elke van de drie soorten incontinentie zijn er behandelopties.

Voor aandrang incontinentie zijn er een aantal opties. Als eerste zou er kunnen worden gekeken naar leefstijlaanpassingen. Alcohol, roken of veel koffie kunnen mogelijk onderliggende oorzaken zijn van de aandrangincontinentie. Daarnaast kan ook medicijn gebruik de oorzaak zijn, hiervoor kun je de bijsluiter lezen of een bezoek brengen aan de huisarts. In het geval van een goedaardige prostaatvergroting, kan medicatie of een operatie de oplossing zijn. Tot slot kan een overactieve blaas worden behandeld met bijvoorbeeld Percutane Tibiale Nerve Stimulation (PTNS), sacrale neuromodulatie of botox in de blaas. Wanneer je wilt weten of jij hiervoor in aanmerking komt, dan kun je dit navragen bij jouw huisarts.

Bij stressincontinentie ligt er vaak een mechanische oorzaak aan ten grondslag. Hierdoor kan stressincontinentie goed worden verholpen met bekkenbodemfysiotherapie. Maak hiervoor een afspraak bij een bekkenfysiotherapeut. Een bekkenfysiotherapeut kan vervolgens kijken naar mogelijke leefstijlaanpassingen en oefeningen om de spieren in de bekkenbodem te versterken. Bekkenbodemfysiotherapie is laagdrempelig en kan in veel gevallen leiden tot het verbeteren of verhelpen van de klachten. Verder zijn er nog operatieve opties die bij stressincontinentie de klachten kunnen verhelpen, wanneer het niet meer te verhelpen is met bekkenbodemfysiotherapie. Denk hierbij aan een mannensling, bulkinjecties, pro act ballon of een kunstsluitspier.

Voor alle vormen van incontinentie is er incontinentiemateriaal beschikbaar, zoals incontinentieverband of een condoom katheter. Dit verhelpt niet de onderliggende oorzaak, maar kan wel ongemakkelijke situaties verhelpen.

Fysiotherapeutische zorg bij incontinentie bij Fysio038

Ervaar je ook klachten van ongewild urineverlies? Maak een afspraak bij één van onze bekkenfysiotherapeuten om te kijken wat voor jou de mogelijkheden zijn. Wij beschikken over gespecialiseerde therapeuten die ruime ervaring hebben met incontinentieklachten bij mannen.
Wij komen graag met je in contact om een persoonlijk behandelplan met jou te starten.

Vragen? neem vrijblijvend contact op.