Fysiotherapie bij bekken klachten

Een bekkenfysiotherapeut behandelt klachten in het gebied van de buik, bekken en de lage rug. De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken, die organen in de buik zoals de blaas, baarmoeder en darm draagt. De bekkenbodem zorgt ook voor het openen en sluiten van de blaas en darm en draagt bij aan de stabiliteit van het bekken.

Het kan voorkomen dat deze functies niet goed meer uitgevoerd worden, doordat de spierspanning van de bekkenbodemspieren niet optimaal is. In dat geval spreken we van bekkenklachten.

Wat zijn bekkenklachten?

De bekkenbodemspieren hebben een nauwe relatie met organen in de onderbuik, maar ook met de buik- en rugspieren. Deze spieren zijn belangrijk voor houding en beweging. De spieren kunnen te gespannen zijn of bijvoorbeeld te zwak. Dit kan resulteren in ongewild verlies van urine en ontlasting, het niet kunnen onderdrukken van het gevoel te moeten plassen/ontlasten en obstipatie.

Ook kunnen er pijnklachten zijn in de onderbuik en de onderrug. Verder kunnen de klachten zorgen voor pijn bij het vrijen. Soms hangen klachten samen met medicijngebruik, met een andere ziekte of met psychische factoren, zoals spanning of onderdrukte gevoelens en emoties.

Bekkenklachten komen zowel bij vrouwen, mannen als kinderen voor. Bij vrouwen kunnen de klachten ook ontstaan tijdens de zwangerschap (bekkeninstabiliteit), na een bevalling of wanneer een vrouw in de overgang zit. Bij mannen na een prostaatoperatie. Kinderbekkenfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in zindelijkheidsproblemen bij kinderen en de behandeling hiervan.

Vaststellen van de klachten

Om de ernst van de bekkenklachten vast te stellen, zal de bekkenfysiotherapeut de medische voorgeschiedenis met jou nalopen en lichamelijk onderzoek doen naar jouw klachten. Denk hierbij aan het bespreken van de mate van pijn, hoe het plassen en het ontlasten gaat en mogelijk ook seksualiteit. Ook wordt gekeken naar welke spieren zwak of stijf zijn en of er zenuwen betrokken zijn bij de klachten. De fysiotherapeut bespreekt ook de invloed van de klachten op jouw dagelijks leven.

In sommige gevallen is inwendig onderzoek nodig, om de functie van de bekkenbodemspieren te analyseren. Er wordt dan gekeken naar welke spieren te veel of juist te weinig worden gebruikt, waardoor de klachten ontstaan kunnen zijn.

Een biofeedback onderzoek wordt soms gebruikt, om het functioneren van de bekkenbodem in kaart te brengen voor jou en de bekkenfysiotherapeut. Dit wordt gedaan om je meer bewust te laten zijn van het gebruik van de bekkenbodemspieren. Een elektrode wordt in de vagina of anus binnengebracht. Dit mag jouw bekkenfysiotherapeut zelf doen, deze is hier namelijk voor opgeleid.

Behandeling van de bekken klachten

De bekkenfysiotherapeut stelt na het onderzoek een behandelplan op. Deze wordt aan jou voorgelegd en er wordt uitgelegd wat de klachten betekenen, wat de bekkenfysiotherapeut kan doen en wat je zelf kunt doen.
Door de uitslag van het lichamelijk onderzoek, het eventuele inwendig onderzoek of het biofeedback onderzoek kan de bekkenfysiotherapeut jou helpen. Deze hulp bestaat bijvoorbeeld uit het beter bewust worden van de spieren, die worden aangespannen.

Verder kan de bekkenfysiotherapeut jou leren hoe de spieren getraind en ontspannen kunnen worden. Bovendien geeft de bekkenfysiotherapeut advies over ademhaling en houding, hoe te zitten op het toilet, blaastraining, het trainen van spieren in het bekken-, onderbuik- en onderruggebied.

Bij problemen met de ontlasting, kan de bekkenfysiotherapeut een ballonnetje gebruiken. Deze wordt dan bij jou ingebracht, om een gevoel te krijgen over wanneer de darm gevuld is.

Jouw zelfvertrouwen kan ook aangetast zijn door deze klachten. Dit kan ook het geval zijn bij urineverlies. De therapeut kan je dan ook advies geven hoe daarmee om te gaan.

Wanneer je de bekkenbodemspieren niet zelf kunt aan- of ontspannen, kan het nuttig zijn om met behulp van elektrostimulatie het aan- en ontspannen wel mogelijk te maken. Door middel van oefeningen kun je de controle over jouw bekkenbodemspieren weer terugkrijgen, de spieren optimaal laten functioneren en zorgen voor een goede stabiliteit van het bekken.

Hulp bij bekkenklachten bij Fysio 038

Onze fysiotherapeuten hebben de masteropleiding voor bekkentherapeut gevolgd. Dit betekent dat zij een universitaire specialisatie hebben gedaan op het gebied van bekkenproblematiek. Hierdoor hebben wij ruime ervaring met clientencliënten met bekkenproblematiek.
Wij komen graag met u in contact om te onderzoeken wat wij voor u kunnen doen en hoe wij uw klachten kunnen verhelpen.

Vragen? neem vrijblijvend contact op.