Fysiotherapie bij bekken klachten

Een bekkenfysiotherapeut behandelt klachten in het gebied van de buik, bekken en de lage rug. De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die organen in de buik zoals de blaas, baarmoeder en darm draagt. De bekkenbodem zorgt ook voor het openen en sluiten van de blaas en darm en draagt bij aan de stabiliteit van het bekken.

Het kan voorkomen dat deze functies niet goed meer uitgevoerd kunnen worden doordat de spierspanning van de bekkenbodemspieren niet optimaal is. In dat geval spreken we van bekkenklachten.

Wat zijn bekkenklachten?

De bekkenbodemspieren hebben een nauwe relatie met organen in de onderbuik, maar ook met de buik- en rugspieren. Deze spieren zijn belangrijk voor houding en beweging. De spieren kunnen te gespannen zijn of bijvoorbeeld te zwak. Dit kan resulteren in ongewild verlies van urine en ontlasting, het niet kunnen onderdrukken van het gevoel te moeten plassen/ontlasten en obstipatie.

Ook kunnen er pijnklachten zijn in de onderbuik en de onderrug. Verder kunnen de klachten zorgen voor pijn bij het vrijen. Soms hangen klachten samen met medicijngebruik, met een andere ziekte of met psychische factoren zoals spanning of onderdrukte gevoelens en emoties.

Bekkenklachten komen zowel bij vrouwen, mannen als kinderen voor. Bij vrouwen kunnen de klachten ook ontstaan tijdens de zwangerschap (bekkeninstabiliteit), na een bevalling of wanneer een vrouw in de overgang zit. Bij mannen na een prostaatoperatie. Kinderbekkenfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in zindelijkheidsproblemen bij kinderen en de behandeling hiervan.

Vaststellen van de klachten

Om de ernst van de bekkenklachten vast te stellen, zal de fysiotherapeut de medische voorgeschiedenis met u nalopen en lichamelijk onderzoek doen naar uw klachten. Denk hierbij aan het bespreken van de mate van pijn, hoe het plassen en het ontlasten gaat en mogelijk ook seksualiteit. Ook wordt gekeken naar welke spieren zwak of stijf zijn en of er zenuwen betrokken zijn bij de klachten. De fysiotherapeut bespreekt ook de invloed van de klachten op uw dagelijks leven.

In sommige gevallen is inwendig onderzoek nodig om de functie van de bekkenbodemspieren te analyseren. Er wordt dan gekeken naar welke spieren te veel of juist te weinig worden gebruikt waardoor de klachten ontstaan kunnen zijn.

Een biofeedback onderzoek kan soms worden gebruikt om het functioneren van de bekkenbodem in kaart te brengen voor u en de fysiotherapeut. Dit wordt gedaan om u meer bewust te laten zijn van het gebruik van de bekkenbodemspieren. Een elektrode wordt in de vagina of anus binnengebracht. Dit mag uw fysiotherapeut zelf doen, deze is hier namelijk voor opgeleid.

Behandeling van de bekken klachten

De fysiotherapeut stelt na het onderzoek een behandelplan op. Deze wordt aan u voorgelegd en er wordt uitgelegd wat de klachten betekenen, wat de fysiotherapeut kan doen en wat u zelf kunt doen.
Door de uitslag van het lichamelijk onderzoek, het eventuele inwendig onderzoek of het biofeedback onderzoek kan de fysiotherapeut u helpen. Deze hulp bestaat bijvoorbeeld uit het beter bewust worden van de spieren die worden aangespannen.

Verder kan de fysiotherapeut u leren hoe de spieren getraind en ontspannen kunnen worden. Bovendien geeft de fysiotherapeut advies over ademhaling en houding, hoe te zitten op het toilet, blaastraining, het trainen van spieren in het bekken-, onderbuik- en onderruggebied.

Bij ontlasting problemen, kan de fysiotherapeut ook nog een ballonnetje gebruiken. Deze wordt bij u ingebracht om een gevoel te krijgen over wanneer de darm gevuld is. Uw zelfvertrouwen zou aangetast kunnen zijn door deze klachten, maar ook wanneer u bijvoorbeeld last heeft van urineverlies. De therapeut geeft u dan tevens advies over hoe daar mee om te gaan.

Wanneer u de bekkenbodemspieren niet zelf kunt aan- of ontspannen, kan het nuttig zijn om met behulp van elektrostimulatie het aan- en ontspannen wel mogelijk te maken. Door middel van oefeningen kunt u de controle over uw bekkenbodemspieren weer terugkrijgen, de spieren optimaal laten functioneren en zorgen voor een goede stabiliteit van het bekken.

Hulp bij bekkenklachten bij Fysio 038

Onze fysiotherapeuten hebben de masteropleiding voor bekkentherapeut gevolgd. Dit betekent dat zij een universitaire specialisatie hebben gedaan op het gebied van bekkenproblematiek. Hierdoor hebben wij ruime ervaring met clientencliƫnten met bekkenproblematiek.
Wij komen graag met u in contact om te onderzoeken wat wij voor u kunnen doen en hoe wij uw klachten kunnen verhelpen.

Vragen? neem vrijblijvend contact op.

Call Now ButtonBel ons op 088 03 13 038