Wat is het verschil tussen Fysiotherapie en Cesartherapie?

De kans dat fysiotherapie je bekend in de oren klinkt is erg groot. De beroepsvereniging voor fysiotherapie (Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie, KNGF) geeft namelijk aan dat bijna een kwart van de bevolking jaarlijks de praktijk binnenstapt.

De reden dat zoveel mensen terecht kunnen bij de fysiotherapeut is, omdat deze een breed scala aan klachten kan behandelen. Daarnaast heb je geen verwijzing van de (huis)arts nodig en kun je dus zelf naar een fysio stappen.

Een iets minder bekende vorm van therapie is Cesartherapie, wat ook wel oefentherapie Cesar wordt genoemd. Net als bij fysiotherapie kun je bij Cesartherapie terecht met pijnklachten en heb je geen verwijzing van de (huis)arts nodig.

Op het eerste gezicht lijken deze twee vormen van therapie erg veel op elkaar. In dit artikel zal worden uitgelegd wat fysiotherapie en Cesartherapie inhouden en in hoeverre ze verschillen en overeenkomen.

Cesartherapie, wat is dat precies

Laten we beginnen met Cesartherapie. Dit is een paramedische discipline dat zich richt op het verminderen van klachten die het gevolg zijn van een verkeerde houding of een verkeerd beweegpatroon. Deze houding kan zijn ontstaan door een niet-ergonomische zitplek op het werk, zware werkzaamheden, zwangerschap, maar ook door een (chronische) aandoening of afwijking.

Je kunt bij een Cesartherapeut terecht, wanneer je vindt dat je een slechte houding of beweegpatroon hebt of wanneer je klachten hebt als gevolg daarvan.

Het idee achter Cesartherapie is dat er voor iedereen een optimaal beweegpatroon bestaat en dat iedereen een juiste houding en optimaal beweegpatroon kan ontwikkelen door te oefenen.

Dit houdt in dat deze therapie een actieve vorm heeft: de behandeling bestaat uit spierversterkende en spierontspannende oefeningen, maar ook oefeningen voor het corrigeren van de houding. De oefeningen kunnen worden uitgevoerd in de praktijk, maar zullen ook regelmatig thuis toegepast moeten worden.

Wat is de essentie van Fysiotherapie

Ook bij een fysiotherapeut kun je terecht met klachten als gevolg van een verkeerde houding of een verkeerd beweegpatroon.

Binnen de doelen die een fysiotherapeut stelt bij de behandeling zijn aanpassingen van houding en beweegpatroon zeker aanwezig. Een verschil is dat de Cesartherapeut hierin gespecialiseerd is en je bij een fysiotherapeut terecht kunt met meer uiteenlopende klachten: klachten die het gevolg zijn van blessures, zoals een scheur in de achillespees of een verstuikte enkel, chronische ziekten of aandoeningen, zoals COPD, Parkinson of artrose, pijnklachten waarvan de oorzaak niet helemaal duidelijk (idiopathisch) is, het revalideren na een operatie of fit trainen voor een operatie. De behandeling kan zich ook richten op het voorkomen van klachten; denk hierbij aan valpreventie voor kwetsbare ouderen of informatiegesprekken over de risico’s van obesitas.

fysiotherapie cesartherapie

Deze brede variatie komt deels doordat een fysiotherapeut breed wordt opgeleid en deels doordat praktijken vaak gespecialiseerde therapeuten in dienst hebben. Zo heeft Fysio038 fysiotherapeuten die onder andere gespecialiseerd zijn in het bekken, sport of oedeem (vochtophoping).

Door al deze specialisaties zijn de behandelingen erg divers. Een paar voorbeelden van behandelingen: wanneer een bepaalde pijnklacht het gevolg is van een vergrote spierspanning kan dry needling, massage of ontspanningstherapie bijvoorbeeld helpen. Bij een chronische aandoening, zoals COPD, zou een wekelijkse oefengroep klachten kunnen verminderen. Ook hier geldt dat dit een kleine selectie is van de mogelijkheden.

Cesartherapie

Kunt u beter kiezen voor Fysiotherapie of Cesartherapie

Om het samen te vatten: fysiotherapie en Cesartherapie richten zich beide op klachten van het bewegingsapparaat. Het verschil is dat de Cesartherapeut gespecialiseerd is in het corrigeren van houdingen en de fysiotherapeut breder is opgeleid en de opleiding meer verschillende specialisaties bevat. Hierdoor kun je bij de fysiotherapeut met een breder scala aan klachten terecht, dan bij de Cesartherapeut.

Wanneer je twijfelt of fysiotherapie de beste keuze is voor jouw klachten, dan kun je contact met ons opnemen, zodat we samen kunnen onderzoeken wat voor jou de beste optie is.

Vragen? neem vrijblijvend contact op.