Revalideren na een voorste kruisband operatie

De voorste kruisband is een belangrijke gewrichtsband die zorgt voor stabiliteit van de knie in voor- en achterwaartse richting en bij draaibewegingen. Tijdens sporten of door het maken van een ongelukkige beweging, kan de voorste kruisband scheuren.

Dit zorgt voor instabiliteit van de knie wat kan zorgen voor veel klachten in het dagelijks leven. Wanneer de klachten zodanig belemmerend zijn dat normaal functioneren niet meer mogelijk is, wordt er vaak overgegaan tot een operatieve ingreep waarbij de voorste kruisband wordt gereconstrueerd.

In dit artikel worden de kenmerken van een operatieve ingreep van een voorste kruisbandletsel besproken. Daarnaast leggen we uit wat fysiotherapie bij Fysio 038 voor jou kan betekenen bij het revalideren na een voorste kruisband operatie.

Wat is voorste kruisbandletsel?

Centraal in de knie liggen twee kruisbanden, namelijk de voorste en achterste kruisband. Deze kruisbanden verbinden het bovenbeen met het onderbeen en zorgen voor stabiliteit van het kniegewricht.

Wanneer het onderbeen te ver naar buiten draait of heel hard naar voren wordt gedrukt, kan de voorste kruisband scheuren. Dit gebeurt meestal tijdens sporten, met name bij sporten met draai- en sprongbewegingen zoals voetbal of basketbal. Maar kan ook ontstaan door een ongeval. Voorste kruisbandletsel ontstaat vaak wanneer er geen contact is met anderen.

Bij het scheuren van de voorste kruisband is er sprake van een knappende sensatie gevolgd door een acute, hevige pijn in de knie en kan het been niet belast worden. Ook wordt de knie dik en blauw als gevolg van een bloeding uit de gescheurde bloedvaten van de beschadigde kruisband.

De zwelling en pijnklachten verdwijnen vaak na enkele weken, maar de instabiliteitsklachten blijven. Dit kan zeer belemmerend zijn voor het dagelijks functioneren. Voor een optimale behandeling is het daarom van belang dat een voorste kruisbandletsel snel herkend wordt.

Operatie bij een voorste kruisbandletsel

De operatieve behandeling bij een gescheurde voorste kruisband is een voorste kruisbandreconstructie. Bij een voorste kruisbandreconstructie maakt de orthopedisch chirurg met een pees uit uw been een voorste kruisband na.

Hiertoe kan de chirurg de hamstringpees of een gedeelte van de kniepees gebruiken. Ook kan eventueel een donorpees afkomstig van een overledene gebruikt worden, maar dit wordt meestal pas gedaan bij een terugkerende scheuring van de voorste kruisband.

Na de operatie is de knie stijf en is er krachts- en coördinatieverlies. De fysiotherapeut kan helpen de knie weer goed te leren bewegen en de spieren rondom het kniegewricht te versterken. Dit is een langdurig en intensief proces en de totale revalidatie zal dan ook zo’n negen tot twaalf maanden in beslag nemen.

Het is daarom raadzaam om voor optimaal herstel zo snel mogelijk na de voorste kruisband operatie contact op te nemen met een fysiotherapeut.

Revalideren voorste kruisband

Fysiotherapie na een voorste kruisband operatie

Bij het eerste bezoek aan de fysiotherapeut worden je klachten uitgebreid in kaart gebracht, zodat het duidelijk wordt waar de problemen liggen en er een passend behandelplan kan worden opgesteld. Hiertoe zal de fysiotherapeut met je in gesprek gaan en een kort lichamelijk onderzoek uitvoeren.

Op basis van het gesprek, het lichamelijke onderzoek en je persoonlijke wensen en doelen zal de fysiotherapeut samen met jou een geïndividualiseerd behandelplan opstellen.

De behandeling na een voorste kruisband operatie

De behandeling na een voorste kruisband operatie zal zich met name richten op het verbeteren van de beweeglijkheid van de knie en het versterken van de spieren rondom het kniegewricht. Meestal gebeurt dit middels gerichte therapie en specifieke oefeningen.

Bij gerichte therapie kun je denken aan massages en mobilisatie technieken. Beide behandelvormen dienen voor het verbeteren van de bewegingsvrijheid van de knie.

Nadat de bewegingsvrijheid van de knie is toegenomen, is het van belang het kniegewricht zo stabiel mogelijk te laten functioneren. De fysiotherapeut zal je daarom specifieke oefeningen aanleren, die je zelfstandig thuis kunt uitvoeren. Deze oefeningen zullen zich met name richten op het versterken van de spieren rondom het kniegewricht en het blijven onderhouden en verbeteren van de mobiliteit en coördinatie.

Ook zal de fysiotherapeut je adviezen geven over het juist belasten van de knie en je begeleiden bij het geleidelijk weer meer belasten.

Fysiotherapie bij Fysio 038

Heb je recent een voorste kruisband operatie gehad of staat deze binnenkort gepland? De fysiotherapeuten bij Fysio 038 helpen je graag met revalideren, zodat de mobiliteit van de knie toeneemt en je weer pijnvrij kunt bewegen.

Ben je benieuwd wat fysiotherapie voor jou kan betekenen of heb je vragen? Neem dan telefonisch contact op via het nummer 038 – 20 20 038 of mail naar info@fysio038.nl. Ook is het mogelijk direct een afspraak te maken via onze website.

Vragen? neem vrijblijvend contact op.