Fysiotherapie als oplossing tegen een golfelleboog

In het menselijk lichaam zijn er een hoop structuren waar een blessure aan kan ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn botten, spieren en pezen. Hiervan hebben met name pezen een lange herstelperiode.

Pezen die kunnen gaan ontsteken zijn de pezen rondom de elleboog. Dit kan resulteren in een golfelleboog.

Wat is een golfelleboog?

In de onderarm zitten verschillende spieren die met pezen vastzitten aan botten. Deze spieren hebben de functie om de hand en de vingers te bewegen, waarbij verschillende spieren verschillende bewegingen veroorzaken.

Al deze spieren en bijbehorende pezen kunnen overbelast raken. Bij een golfelleboog is er sprake van overbelasting van de pezen, behorend bij de spieren die de hand laten buigen.

De medische term voor een golfelleboog is epicondylitis medialis. Het is meestal de dominante arm waarin de overbelasting plaatsvindt. Een golfelleboog komt het meest voor bij mensen tussen de 40 en 50 jaar.

Hoe voelt een golfelleboog?

Als iemand een golfelleboog heeft, dan is er sprake van pijn aan de binnenzijde van de elleboog. Dit is vaak een stekende pijn. Het zal pijnlijk zijn als er op de binnenkant van de elleboog wordt gedrukt. Daarnaast kan de pijn uitstralen naar de onderarm.

Het komt vaak voor dat iemand met een golfelleboog wisselende intensiteit van klachten ervaart. De pijn zal, zoals de naam al doet vermoeden, aanwezig zijn bij het slaan van een golfbal. Daarnaast kan de pijn ook optreden als je iets optilt, als je een tennisbal slaat of als je een stevige vuist maakt.

herstellen van een golfelleboog

Hoe ontstaat een golfelleboog?

Hoewel het kan zijn dat een golfelleboog ontstaat door veel te golfen, hoeft dit niet het geval te zijn. Een golfelleboog ontstaat als er sprake is van een overbelasting van een van de pezen die, zoals eerder benoemd, behoren bij de spieren die de hand laten buigen.

De hand beweegt daarbij naar de binnenkant van de onderarm toe. Dit kan ook het geval zijn als je vaak klimt of veel gereedschap moet vasthouden.

De overbelasting ontstaat doordat de buigspieren en dus ook de pezen te veel of verkeerd gebruikt worden. Het te veel gebruiken kan ontstaan als je dagelijks voor langere tijd de onderarm moet aanspannen.

Fysiotherapie golfelleboog

Hoe herstel je van een golfelleboog?

Helaas is herstellen van een golfelleboog niet makkelijk. Het kan maanden duren voordat iemand hersteld is van een golfelleboog. Ontstoken pezen herstellen namelijk langzaam vanwege een slechte doorbloeding.

Om een golfelleboog te laten herstellen en in het vervolg te voorkomen, is het noodzakelijk dat je het teveel aan bewegingen of de verkeerde bewegingen voorkomt. Een fysiotherapeut kan hierbij helpen.

Fysiotherapie bij het herstellen van een golfelleboog

Een fysiotherapeut kan helpen bij veel verschillende aandoeningen en klachten, zoals een golfelleboog. Als je last hebt van een golfelleboog, zal je fysiotherapeut je helpen in het aanleren van de juiste bewegingen en bij het laten ontspannen en rekken van spieren.

Daarnaast zal een fysiotherapeut oefeningen meegeven om thuis uit te voeren. Deze oefeningen zullen de spieren en pezen versterken zonder bij te dragen aan de overbelasting. Een voorbeeld van zo’n oefening is het volgende. Ga rechtop staan en strek de pijnlijke arm recht vooruit.

Houd de handpalm naar boven gericht. Neem vervolgens met de andere arm de vingers van de pijnlijke arm beet. Oefen voorzichtig druk uit door de vingers naar beneden te duwen. Doe dit maximaal een paar seconden achter elkaar.

Fysiotherapiepraktijk Fysio 038

Heb je last van of denk je last te hebben van een golfelleboog? De fysiotherapeuten van Fysio 038 helpen je graag bij de diagnose en de behandeling hiervan. Hierbij zal de focus liggen op de pijnklachten, maar ook op de persoonlijke situatie.

Twijfel daarom niet langer en maak een afspraak via onze website of bel ons!

Vragen? neem vrijblijvend contact op.