Fysiotherapie na een prostaatoperatie

Fysio na prostaatoperatie

Een prostaatoperatie kan worden uitgevoerd bij een goedaardige prostaatvergroting en prostaatkanker. Er zijn verschillende soorten prostaatoperaties. Afhankelijk van de klacht, wordt een bijpassende operatie uitgevoerd. Veelvoorkomende symptomen bij deze problematiek zijn plasklachten, zoals verhoogde aandrang, moeilijk op gang komen van het plassen, zwakkere straal en nycturie (’s nachts moeten plassen).

De prevalentie van matige tot ernstige plasklachten is 20-25% onder mannen >40 jaar en neemt toe met de leeftijd. Van de mannen met plasklachten gaat 60-70% naar de huisarts. Deze moet onderscheid maken tussen goedaardige prostaatvergroting of toch een verdenking op prostaatkanker. Indien er verdenking is op kanker, wordt er een verwijzing gemaakt naar het ziekenhuis.

Wat houdt goedaardige prostaatvergroting in?

Een typische ouderdomskwaal bij mannen is een goedaardige prostaatvergroting. Dit houdt in dat de prostaat vergroot is, zonder dat dit een bedreiging vormt. De reden voor deze ouderdomskwaal is het sneller groeien van de prostaat na het 50ste levensjaar. In eerste instantie worden adviezen gegeven. Als tweede stap kunnen medicijnen voorgeschreven worden om de prostaat te ontspannen en/of te verkleinen. Indien geen van beiden helpt, komt iemand eventueel in aanmerking voor een operatie.
fysiotherapie prostaatvergroting
goedaardige prostaatvergroting

Operaties bij goedaardige prostaatvergroting

Indien medicatie onvoldoende blijkt, is een operatie te overwegen. Bij een operatie voor prostaatvergroting wordt niet de gehele prostaat verwijderd, maar alleen het deel wat overtollig is. Er zijn in principe twee manieren waarop de operatie kan plaatsvinden: een open procedure of via het plaskanaal, ook wel urethra genoemd. Bij een open procedure wordt een snee in de onderbuik gemaakt. Bij een operatie via het plaskanaal kunnen verschillende methoden gebruikt worden, zoals een laser.

Wat houdt prostaatkanker in?

Prostaatkanker is zelden de oorzaak voor problemen bij het plassen (mictieklachten). Wanneer de diagnose prostaatkanker gesteld wordt, is het van belang een goede behandeling te kiezen. De keuze is vaak afhankelijk van de grootte van de tumor en of het buiten de prostaat om gegroeid is. Tevens is de levensverwachting en de wens van de patiënt erg belangrijk. Men kan kiezen tussen de volgende opties: actief volgen, een operatie, bestraling van buitenaf of bestraling van binnenuit met radioactieve zaadjes.

Operaties bij prostaatkanker

Bij prostaatkanker is het de bedoeling dat de tumor helemaal weg wordt gehaald. Daarom worden bij deze operaties de prostaat inclusief de zaadblaasjes geheel verwijderd. Dit wordt radicale prostatectomie genoemd. Deze operatie kan via een open procedure of via een kijkoperatie plaatsvinden. Na de operatie wordt de prostaat nagekeken in het laboratorium. Indien blijkt dat alle kanker weg is, dan is de levensverwachting net zo goed als mannen zonder prostaatkanker.

Na de operatie

Direct na de operatie spelen vermoeidheid en een lichte pijn in de onderbuik een rol. Tevens spelen emoties een belangrijke rol. Het kan even duren voordat u zich emotioneel weer beter voelt. Wanneer de hele prostaat verwijderd is, kan men ongewild urine verliezen en erectieproblemen krijgen. Ongewenst urineverlies noemen we stressincontinentie. Dit treedt op bij een radicale prostatectomie, aangezien de prostaat geen tegendruk meer op de plasbuis kan geven. Niet iedereen heeft er evenveel last van.

Bekkenbodemfysiotherapie tegen stressincontinentie

Tegen het urineverlies is het mogelijk om incontinentiemateriaal te gebruiken. Daarnaast is bekkenbodemfysiotherapie een aanrader.

De bekkenbodemspieren zitten aan de onderkant van het bekken. Deze spieren zijn goed te trainen. Oefeningen helpen om de spieren rondom de plasbuis en blaashals te beheersen. Tijdens deze oefeningen zal de nadruk liggen op het juiste moment aanspannen van de spieren. Het is verstandig om een paar weken voor de operatie al te beginnen met bekkenbodemfysiotherapie. Je wordt dan bewust gemaakt, waar de bekkenbodemspier zit en er wordt je aangeleerd deze bewust aan te spannen, waardoor het oefenen na de operatie soepeler gaat.

Onze fysiotherapeuten kunnen je goed helpen bij de stressincontinentie. Bij iedere persoon wordt de spieractiviteit van de bekkenbodem in kaart gebracht. Er wordt individuele zorg aangeboden. De coördinatie, spierkracht, spiersnelheid en ontspanning worden getraind.

We helpen jou graag verder. Neem vrijblijvend contact op met een van onze fysiotherapeuten voor een afspraak.

Vragen? neem vrijblijvend contact op.