Oplossingen voor incontinentie bij mannen

Bij incontinentie, ofwel urineverlies, is er sprake van het niet goed kunnen vasthouden van urine. Zowel vrouwen als mannen kunnen moeite hebben om hun urine op te houden bij (in)spanning zoals hoesten, niezen, lachen, springen of plotseling opstaan.

Anderen hebben juist het probleem dat ze plotseling erg nodig moeten plassen en niet op tijd bij het toilet zijn. De klachten ontstaan bij mannen vaak op latere leeftijd of als het gevolg van een operatie. Dit is allemaal erg vervelend en kan een belemmering zijn in het dagelijks leven. Want het sociale leven kan sterk lijden onder de klachten.

Hoe kunnen wij bij Fysio038 deze mannen een oplossing bieden voor incontinentie? Daar gaan we je meer over vertellen.

Werking van de blaas

Het lichaam maakt voortdurend urine aan, wat vervolgens opgeslagen wordt in de blaas. Wanneer de blaas voller raakt, heb je meer het gevoel dat je moet plassen, ofwel aandrang.

De blaas is stevig afgesloten met een sluitspier. Deze sluitspier zorgt ervoor dat de blaas afgesloten blijft totdat deze gevuld is. De blaas wordt op zijn plaats gehouden door de bekkenbodemspieren. Dit is een soort hangmat van spieren onderaan het bekken.

Bij inspanningsincontinentie werken de sluitspier van de blaas, de bekkenbodemspieren en/of de blaas niet goed samen. Hierdoor kan het zijn dat je ongewild urine verliest.

Oorzaak en vormen van incontinentie bij mannen

Bij een verzakking zijn één of meer organen van de onderbuik naar beneden gezakt. Organen die kunnen verzakken zijn de blaas en de endeldarm. Dit komt doordat de spieren en banden waaraan ze hangen hierdoor uitrekken.

Lichamelijk zwaar werk, overgewicht en veelvuldig hoesten kunnen de oorzaak zijn van deze uitgerekte spieren en banden. Tijdens het ouder worden, worden de spieren en banden ook slapper, wat mogelijk ook een oorzaak is van incontinentie. Tot slot kan een operatie zorgen voor incontinentie en verergert alcoholgebruik de incontinentie.

Er zijn mede door de verschillende oorzaken van incontinentie ook verschillende vormen van urineverlies bij mannen:

  • Urge-incontinentie of aandrangincontinentie. Dit komt vooral door een overactieve blaas, een goedaardige prostaatvergroting, leefstijl of medicijngebruik.
  • Stressincontinentie, ten gevolge van inspanning. Dit komt bij mannen vooral voor na een operatie aan de prostaat. Deze operatie wordt meestal gedaan ten gevolge van prostaatkanker. Ook kan dit optreden wanneer je ouder wordt en de spieren niet meer zo goed functioneren.

Een combinatie van beide wordt gemengde incontinentie genoemd.

Incontinentie mannen

Onderzoek incontinentie bij mannen

Om te achterhalen om welke soort incontinentie het gaat, kunnen er een aantal onderzoeken gedaan worden. Als eerst word je gevraagd een plasdagboek bij te houden voor twee tot drie dagen. Om de hoeveelheid urineverlies te onderzoeken, wordt gevraagd om twee keer in 24 uur het incontinentiemateriaal te wegen. Daarnaast wordt er een urineonderzoek, een echo of blaasscan, een bloedonderzoek en een prostaatonderzoek gedaan. In sommige gevallen is aanvullend onderzoek nodig, zoals een kijkonderzoek van de blaas of een drukmeting van de blaas.

De behandeling van incontinentie bij mannen

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden zoals de toepassing van verbandmateriaal, leefstijlaanpassingen, een operatie of medicatie. De hoeveelheid urineverlies, de werking van de sluitspier, leeftijd, fitheid en jouw eigen wensen zijn bepalend als het gaat om het kiezen van de behandeling.

Ook fysiotherapie kan een oplossing zijn voor incontinentie. Het doen van oefeningen kan de incontinentie tegengaan. Het is wel van belang dat je eerst achterhaalt wat de oorzaak is. Dit kan bij een bekkenbodemfysiotherapeut. Bekkenbodemoefeningen kunnen vervolgens helpen om de externe sluitspier en andere spieren rondom de blaas- en plasbuis te versterken, waardoor de incontinentieklachten aanzienlijk kunnen verminderen.

Incontinent man

Waarom kiezen voor een behandeling bij Fysio038?

Fysio038 behoort tot de modernste fysiotherapiepraktijken van Zwolle. Fysio038 focust zich op de oorzaak van jouw klachten en niet alleen maar op het oplossen van het probleem. Wij zien het lichaam als één geheel, waarin alles met elkaar verbonden is.

Wij focussen ons tijdens de behandeling op de pijnklacht en op de specifieke situatie. Samen met jou stellen wij een persoonlijk behandelplan op, dat het beste bij je past. Via onze website kun je makkelijk een afspraak maken, maar bellen mag natuurlijk ook. Dan zien we je graag in onze praktijk!

Vragen? neem vrijblijvend contact op.