Bekkenbodemfysiotherapie na een prostaatoperatie

Prostaatproblemen komen helaas vaak voor. Maar wat kun je daar aan doen? Hoe kan een fysiotherapeut jou helpen, na een prostaatoperatie? Daar leggen we je meer over uit in dit artikel.

Prostaatklachten bij mannen

Naarmate mannen ouder worden, neemt hun prostaat soms toe in grootte. Dit kan helaas gepaard gaan met vervelende klachten. Prostaatklachten kunnen daarnaast komen door een ontsteking of door zwakke sluitspieren. Je kunt bij deze klachten denken aan plasklachten, zoals pijn bij het plassen, incontinentie of urineverlies en nadruppelen. Deze verschijnselen ontstaan doordat de prostaat als het ware om de plasbuis heen zit. Ook kan de prostaat zelf pijn doen, met uitstraling naar de bovenbenen en geslachtsorganen.

Vaak worden de problemen erger naarmate de tijd vordert en er geen actie wordt ondernomen. Prostaatklachten kunnen dan ook een grote negatieve invloed hebben op het dagelijks leven. In het meest ernstige geval is er sprake van prostaatkanker. In 2019 werden ruim 13.000 Nederlandse mannen hiermee gediagnosticeerd. Er wordt meestal in eerste instantie bekeken of de oorzaak van het prostaatprobleem te behandelen is met medicijnen. Soms is dit niet genoeg om de klachten te verlichten en kan er worden overgegaan op opereren.

Wat houdt een prostaatoperatie in?

Een operatie van de prostaat wordt uitgevoerd, wanneer medicatie niet werkt om de bron van het probleem aan te pakken of als de bijwerkingen van de medicatie te overheersend zijn. Vaak heeft een operatie als doel om de prostaat te verkleinen, waardoor de klachten verminderen. Dit is het geval bij een vergrote prostaat. In bepaalde ernstige fasen van prostaatkanker kan ook de keuze gemaakt worden om de gehele prostaat operatief te verwijderen, om hiermee de kanker weg te nemen. Dit klinkt ingrijpend en dat is het zeker ook. Een prostaatoperatie kan dan ook veel vervelende gevolgen hebben, die lange tijd kunnen aanhouden.

De mogelijke gevolgen van een prostaatoperatie

Zo heeft een operatie aan de prostaat vaak (tijdelijk) invloed op het seksueel functioneren, omdat er erectiestoornissen optreden. In de meeste gevallen is dit tijdelijk, maar in sommige gevallen zijn de zenuwbanen die een erectie mogelijk maken zodanig beschadigd, dat de impotentie permanent is. Omdat de onderliggende schade hiervan vaak niet te herstellen is, is het lastig om dit probleem te behandelen. Wel is het risico op permanente impotentie bij een verkleining van de prostaat veel kleiner, dan wanneer de prostaat in zijn geheel wordt verwijderd.

Ook krijgen vrijwel alle mannen die geopereerd worden aan hun prostaat, direct na de operatie last van plasklachten, met name incontinentie. Voor deze klachten geldt ook dat het risico op blijvende incontinentie groter is bij een meer ingrijpende operatie aan de prostaat. Bij de meesten mannen verdwijnen deze klachten langzaam met de tijd, vaak met behulp van bekkenbodemtherapie. Deze therapie wordt dan ook vaak door artsen aangeraden.

Wat kan bekkenbodemfysiotherapie na een prostaatoperatie voor u betekenen?

Onze fysiotherapeuten kunnen jou deze bekkenbodemtherapie bieden. Bekkenbodemtherapie richt zich op het verbeteren van de controle over de bekkenbodemspieren en deze sterker te maken, zodat de incontinentie afneemt. Daarnaast kunnen sterkere bekkenbodemspieren zelfs vermindering van erectieproblemen bieden. Bij onze praktijk zien wij vaak mannen die kampen met de gevolgen van hun prostaatoperatie. Wij realiseren ons hoe zwaar deze gevolgen kunnen zijn en hoe groot de invloed hiervan is op het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven.

Gelukkig heeft onze praktijk al veel van hen hulp kunnen bieden. Ben je benieuwd naar wat onze bekkenbodemtherapie voor jou kan betekenen na jouw prostaatoperatie? Neem dan contact op met onze praktijk, wij staan je graag te woord.

Bekkenbodemfysiotherapie bij fysio 038

Met meer dan tien jaar ervaring zijn wij een begrip in Zwolle. Marieke en Janine, onze bekkenspecialisten, hebben zich gespecialiseerd in alle klachten die gerelateerd zijn aan de bekkenbodem. Met al hun opgedane kennis en ervaring zijn zij in staat goed en snel een diagnose te stellen en de juiste behandeling aan de klacht te koppelen. 

Vragen? neem vrijblijvend contact op.