Aanhoudende bekkenpijn na een zwangerschap of bevalling

Zwangerschap en de bevalling hebben een grote impact op ons lichaam. Zeker het gewicht dat op het bekken komt te staan, kan zo zijn sporen achterlaten. Niet alle vrouwen zullen na de zwangerschap last krijgen van bekkenproblemen, zoals pijn en bekkeninstabiliteit. Wanneer je wel last krijgt van één van deze klachten, dan wil je hier graag snel vanaf. Wat is dan de beste methode en wat kun je van de behandeling verwachten?

Hoe vaak komt het voor?

Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen zal tijdens of na de zwangerschap last hebben van pijn in het bekken. 5 tot 10 procent heeft zelfs zoveel last van bekkenklachten, dat dit hen beperkt in het dagelijks functioneren. Niet alle vrouwen met bekkenklachten krijgt deze tijdens de zwangerschap. Ook na de bevalling kan dit ontstaan, doordat het kind tijdens de bevalling bijvoorbeeld in stuitligging lag.

Wat veroorzaakt de bekkenpijn?

Bekkenpijn kan tijdens of na de zwangerschap ontstaan door bekkeninstabiliteit. De voornaamste oorzaak van bekkeninstabiliteit is het versoepelen van de banden in en rondom het bekken. Deze versoepeling kan een voorbereiding zijn op de bevalling, waarbij het SI-gewricht ruimte moet maken voor de baby.

Het kan ook komen doordat de rechte en schuine buikspieren tijdens de groei van de baby oprekken. Deze spieren zijn onder andere verantwoordelijk voor het verstevigen van het bekken. Andere factoren, zoals de verplaatsing van het lichaamsgewicht naar voren door de groei van de buik, de gewichtstoename en een verkeerde houding, kunnen zorgen voor pijn in het bekken.

Wat zijn de symptomen?

Door een bekkeninstabiliteit kun je last krijgen van pijn bij het schaambeen, in de onderrug en rond het stuitje. Deze pijn kan ook uitstralen naar de bovenbenen, liezen, vagina en billen. Typerend voor een bekkeninstabiliteit is de startpijn. Wanneer je begint met bewegen of na lang zitten opstaat van de bank, ervaar je meer pijn dan wanneer je al even aan het bewegen bent. Daarnaast kun je niet lang meer zitten, staan of lopen. Deze pijn zorgt ervoor dat je liever niet meer beweegt, maar dat verergert de klachten juist.

Hoe ziet de revalidatie eruit?

Problemen in en rond het bekken zijn ingewikkeld en hangen van veel dingen af. Na de bevalling is het belangrijk om de gewrichten in en rond het bekken zoveel mogelijk te ontlasten. Dit betekent dat er wordt gelet op houdingen die goed zijn voor het bekken, zoals tillen vanuit de benen met een rechte rug. Daarnaast worden de spieren die het bekken verstevigen rustig weer getraind, waardoor de bekkeninstabiliteit zo snel mogelijk afneemt. Ook de bekkenbodemspier speelt hierin een grote rol. Wanneer deze te veel of te weinig aanspant, heeft dat een grote invloed op de houding van het bekken.

Hoe lang duurt de revalidatie?

Een zwangerschap en bevalling zijn zwaar voor het lichaam. Over het algemeen kost het een vrouw 9 maanden om hier volledig van te herstellen. De situatie na de bevalling is natuurlijk ook niet altijd bevorderlijk voor het herstel, door de verzorging van jouw baby, waarbij toch vaak gebukt en getild moet worden. Gelukkig biedt onze bekkenfysiotherapie in Zwolle begeleiding bij het aanleren van de juiste houdingen en bewegingen, zodat je zo snel mogelijk en met zo min mogelijk pijn kunt bewegen.

Hoe helpt Fysio038 u bij bekkenpijn

Met meer dan tien jaar ervaring zijn wij een begrip in Zwolle. Marieke en Janine, onze bekkenspecialisten, hebben zich gespecialiseerd in alle klachten die gerelateerd zijn aan de bekkenbodem. Met al hun opgedane kennis en ervaring zijn zij in staat goed en snel een diagnose te stellen en de juiste behandeling aan de klacht te koppelen. Hierdoor bent u snel weer op de been!

Vragen? neem vrijblijvend contact op.