Hoe kan een fysio helpen bij een knie die op slot zit

De laatste jaren worden mensen steeds meer gemotiveerd en gestimuleerd om te gaan sporten. Dit is gezond, maar helaas kunnen er tijdens het sporten ook blessures worden opgelopen. Onze spieren en gewrichten worden namelijk tijdens het sporten flink belast.

Een heel belangrijk, onmisbaar gewricht in ons lichaam is het kniegewricht. De knieën hebben een centrale rol in het bewegingsapparaat van de mens. Helaas is het kniegewricht gevoelig voor blessures, bijvoorbeeld bij onverwachte bewegingen of trauma’s. Een knie die op slot springt, is dan een veel voorkomende blessure.

In dit artikel kan u lezen wat een fysio kan betekenen bij een knie die op slot zit.

Wat wordt er bedoeld met een slotknie?

Er zijn verschillende redenen die ervoor kunnen zorgen dat een knie op slot klikt. De knie is een complex maar onmisbaar gewricht in ons lichaam. Indien de knie op slot gaat, heeft dit vaak te maken met dat het mechanisch niet soepel loopt. Er is een soort blokkade ontstaan in het gewricht wat voor het sloteffect zorgt. De functie van de knie gaat direct hard achteruit.

Mensen die een slotknie hebben, kunnen vaak lastig strekken en buigen. Ook is er vaak sprake van vochtophoping in het gewricht. In onderstaande alinea’s zal nader worden uitgelegd wat de mogelijke oorzaken zijn.

Meerdere oorzaken van een knie die op slot gaat

Er zijn tal van oorzaken mogelijk voor een knie die op slot gaat. Zodra de patiënt opmerkt dat zijn knie op slot zit, is het raadzaam om een fysiotherapeut te raadplegen. De fysiotherapeut zal goed lichamelijk onderzoek doen en kijken wat er precies aan de hand is.

Een mogelijke oorzaak van een slotknie is een scheur in de meniscus. Als de meniscus gescheurd is, is er vaak een trauma voorafgegaan aan de klacht. De meniscus kan door het trauma ook dubbelgevouwen zitten. Indien de klachten aanhouden, dan wordt een MRI gemaakt en een operatie aanbevolen.

Een andere oorzaak van een knie die op slot zit, is ouderdom. De gewrichten worden minder soepel en door het maken van verkeerde bewegingen kunnen er scheurtjes ontstaan in de meniscus. Een klein scheurtje in de meniscus kan zichzelf ‘helen’, waarbij er een soort littekenweefsel ontstaat.

Er wordt ook vaak geadviseerd om rust te nemen en op den duur de bovenbeenspieren goed te trainen. Hierdoor kan mogelijke schade in de toekomst worden opgevangen door de bovenbeenspieren.

Fysio slotklachten

Een derde oorzaak is letsel aan de voorste of achterste kruisband. Schade aan deze twee banden ontstaat vaak na een groot trauma. Op het moment dat dit trauma zich voordoet, ontstaat er een soort klikgevoel in de knie. De patiënt omschrijft dit gevoel alsof het bovenbeen los zit van het onderbeen. Dit trauma gaat vaak gepaard met enorm veel pijn en zwelling. Dit geneest niet meer vanzelf.

Er zal een nieuwe kruisband moeten worden gemaakt, dit wordt vaak gedaan door middel van de hamstringpees. Hierna volgt een lange revalidatieperiode.

Hoe schiet een fysiotherapeut te hulp bij slotklachten?

De fysiotherapeut zal tijdens het lichamelijk onderzoek een aantal testen doen en indien er letsel aan de meniscus dan wel de voorste/achterste kruisband wordt verwacht, zal de fysio je naar de huisarts verwijzen.

Na een bezoek aan de huisarts is aanvullend onderzoek de volgende stap, zoals CT-scans en MRI-scans. De fysiotherapeut zal een begeleidende rol spelen in dit traject. Langzaam zullen mobiliserende en stabiliserende oefeningen worden opgebouwd met als doel weer een sterke en functionerende knie.

knie op slot

Kom voor slotklachten naar Fysio038

Indien u slotklachten heeft, is het aanbevolen om snel naar een fysio te gaan. Bij Fysio 038 bent u aan het juiste adres en zullen wij samen kijken naar wat de oorzaak en de diagnose zijn van de klacht. Wij hebben meerdere specialisten in huis en nemen uw klacht uiterst serieus. Schroom niet om contact met ons op te nemen.

Vragen? neem vrijblijvend contact op.