Shockwavetherapie bij hardnekkige klachten

Heeft u al weken, maanden of zelfs jaren last van een specifieke klacht? Heeft u al verschillende behandelmethodes ondergaan, maar weet geen enkele therapie uitkomst te bieden? Wellicht is shockwavetherapie voor u een optie! Bent u benieuwd wat deze therapie inhoudt en wat het voor u kan betekenen? Op deze pagina leggen wij u hier graag meer over uit.

Wat is shockwavetherapie?

Shockwavetherapie (ESWT) maakt gebruik van geluidsgolven. Met speciale apparatuur worden op de plek van de klacht geluidsgolven uitgezonden. Door middel van echografie worden eerst de oorzaak en de exacte locatie van de klacht opgespoord. Wanneer duidelijk is wat de aard van de klacht is en waar deze zich precies bevindt, worden hier geluidsgolven uitgezonden.

Deze geluidsgolven hebben de eigenschap dat zij de bloedsomloop en de stofwisseling op de plek van uitzenden verbeteren. Op deze manier wordt dit gebied beter voorzien van voedingsstoffen en zuurstof. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat het lichaam gemakkelijker en op eigen kracht herstelt, waardoor de (pijn)klachten afnemen.

Shockwave Therapie

Voordelen van shockwavetherapie

Shockwavetherapie kent vele voordelen. Vooral voor hardnekkige klachten lijkt deze therapie een absolute uitkomst te bieden. Shockwavetherapie is een methode die het lichaam aanspoort om op volledig eigen kracht te herstellen. Er komen dus helemaal geen medicijnen, injecties of operaties aan te pas.

Shockwavetherapie is ook zeer geliefd om zijn zeer korte, maar effectieve behandelingen. Na slechts een aantal dagen na een behandeling voelen patiënten al versoepeling in de gewrichten en verlichting van de pijn. Ten slotte is de kans op complicaties na een behandeling erg klein. Dit maakt deze methode erg veilig en betrouwbaar.

Voor wie is shockwavetherapie geschikt?

Zoals vermeld werkt shockwavetherapie erg goed bij mensen met hardnekkige klachten. Met name chronische ontstekingen of verkalkingen in gewrichten en pezen kunnen verholpen worden met deze techniek. Voorbeelden van dergelijke klachten zijn:

  • verkalking of ontsteking in de achillespees, elleboog, hiel, schouder of knie;
  • slijmbeursontsteking;
  • tenniselleboog of golferselleboog;
  • klachten in het bekken;
  • scheenbeenklachten;
  • spierverrekkingen.

Wanneer mensen met bovengenoemde klachten niet voldoende verbetering ervaren na reguliere fysiotherapie of andere behandelmethodes, kunnen zij kiezen voor shockwavetherapie. Deze patiënten merken vaak na enkele behandelingen al verbetering van hun blessure(s).

Hoe ziet de behandeling eruit?

Allereerst zal de fysiotherapeut uw klachten goed onderzoeken. Tijdens het eerste consult zal de therapeut met u praten over uw klachten en lichamelijk onderzoek verrichten. Dit kan met behulp van de echografie. Wanneer de therapeut een duidelijk beeld heeft van de aard en ernst van uw klachten, kan worden bepaald of shockwavetherapie geschikt voor u is. Aan de hand hiervan word een behandeltraject ingericht en kunnen de shockwavebehandelingen worden gestart.

Om de geleiding van de geluidsgolven te verbeteren, wordt er een gel op de huid aan gebracht. Nu kan de therapeut met behulp van het shockwaveapparaat de shockwave inzetten. De behandeling duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Gemiddeld zijn er 5 behandelingen nodig en zitten er tussen behandelingen 7 tot 10 dagen. Op deze manier kan het lichaam goed herstellen en wordt het optimale resultaat bereikt.

Er kunnen wanneer nodig meerdere locaties behandeld worden. Tijdens de behandeling kan de fysiotherapeut ervoor kiezen om het bestralingsgebied te vergroten of te verkleinen. Ook kan deze de intensiteit en de frequentie van de geluidsgolven aanpassen.

Shockwave Geluidsgolven

Ondanks dat de behandelingen maar kort duren, kunnen deze mogelijk wat gevoelig zijn. Daarom is een goede begeleiding van een professionele therapeut erg belangrijk. Tijdens de behandeling wordt daarom uitgebreid aan u uitgelegd wat de fysiotherapeut doet en wordt op deze manier zoveel mogelijk rekening met u gehouden.

Shockwavetherapie bij Fysio 038

Bij Fysio038 beschikken wij over deze deskundige fysiotherapeuten en staan wij elke dag voor u klaar. Wij onderzoeken graag voor of shockwave therapie ook voor u geschikt is.

Wilt u meer weten? Bel of mail ons gerust en wij helpen u vrijblijvend met al uw vragen.

Vragen? neem vrijblijvend contact op.