Oedeemfysiotherapie in regio Zwolle

Normaal gesproken wordt vocht in het lichaam vanzelf afgevoerd. Wanneer dit niet gebeurt, kan vocht zich gaan ophopen. Deze vochtophoping in weefsels noemen we oedeem en dit kan complicaties veroorzaken. Het vocht kan beweging in de weg zitten en doorbloeding belemmeren. Daarom is het goed om met een specialist te overleggen wat de mogelijkheden zijn om het vocht af te drijven en het oedeem te verminderen.

Wat is oedeem?

Oedeem is een vochtophoping in het lichaam. Er zijn verschillende vormen van oedeem, maar alle vormen ontstaan door een verstoorde balans in de aan- en afvoer van vocht. Hierover leest u meer onder de oorzaken van oedeem. Oedeem komt het vaakst voor in de voeten, enkels en knieën, maar ook in de buik of longen kan sprake zijn van oedeem.

U kunt oedeem goed herkennen door met uw vinger op de opgezette plek te drukken. Normaal gesproken veert de huid vrijwel direct terug, maar bij oedeem blijft er tijdelijk een deukje achter.

Oedeem Fysiotherapie

Wat zijn de symptomen van oedeem?

Allereerst zal de zwelling opvallen op de plek waar het oedeem zit. De zwelling kan een oncomfortabel en drukkend gevoel geven. Ook kan het zijn dat kleden en schoenen minder lekker zitten. Daarnaast kan de vochtophoping zorgen voor een plotse toename in het lichaamsgewicht. Hierbij is het aankomen van twee kilo in enkele dagen niet ongebruikelijk.

Tot slot hangen de symptomen sterk af van de locatie van het oedeem. Wanneer er oedeem in de longen zit, kunt u bijvoorbeeld last krijgen van hoesten, vermoeidheid en kortademigheid, maar zullen uw schoenen er niet vervelender van gaan zitten. Longoedeem is voornamelijk te herkennen aan kortademigheid wanneer u op de rug ligt.

Wat zijn de oorzaken van oedeem?

Normaal gesproken wordt vocht in het lichaam afgevoerd door middel van de bloedsomloop en het lymfesysteem. Ook de nieren spelen een grote rol bij de lichamelijke vochthuishouding. Door verschillende aandoeningen kan deze vochtafvoer worden verstoord, terwijl het vocht wel aangevoerd blijft worden. Deze verstoringen kunnen onder andere worden veroorzaak door een verstopte ader, bijvoorbeeld als gevolg van trombose of een beschadiging van de lymfevaten of de bloedvaten.

Onderliggende aandoeningen kunnen ook een rol spelen bij de vochtafvoer. Een voorbeeld van zo’n aandoening is hartfalen, waarbij het hart niet voldoende kracht kan leveren om het bloed goed rond te pompen. Ook nierziekten en leveraandoeningen kunnen een onderliggende factor zijn. Tot slot kan oedeem ook ontstaan door een ongeluk, operatie of bestraling.

Omdat er zoveel oorzaken kunnen zijn voor het ontstaan van oedeem, is het verstandig om met uw huisarts te kijken waar de oorzaak voor u ligt. Mocht er sprake zijn van een onderliggende aandoening, dan is het fijn daar zo snel mogelijk achter te komen.

Wat kan een fysiotherapeut doen?

Wat kan een fysio-therapeut doen?

De fysiotherapeut kan op verschillende manieren helpen. Allereerst zullen uw klachten worden onderzocht om zo een persoonlijk behandelplan op te stellen. Dit behandelplan zal altijd bestaan uit advies en uitleg en op basis van uw klachten kunnen andere fysiotherapeutische methoden worden toegepast.

Oefentherapie kan worden toegepast om weer goed te kunnen bewegen. Beweging stimuleert namelijk de afvoer van vocht. Daarnaast helpt het de aangedane gewrichten weer comfortabel en in de juiste houding te laten bewegen.

Krachttraining wordt soms ingezet om de eventueel verloren spierkracht te herstellen. Wanneer u door uw oedeem minder bent gaan bewegen, kan de spierkracht zijn afgenomen. Door deze terug te winnen wordt bewegen weer aangenamer.

Onze fysiotherapeuten kunnen u helpen door middel van vocht afdrijvende massages. Manuele lymfedrainage is een massagetechniek die de oedeemfysiotherapeut kan uitvoeren. De therapeut doet dit volgens ‘De methode Vodder’. Dit is een zachte massagetechniek die zowel de drainerende werking van het lymfestelsel aanspreekt als de voedende en zuiverende werking van het lichaamsvocht. Door een combinatie van deze technieken toe te passen zal de hoeveelheid oedeem terugdringen, de mobiliteit verbeteren en het ongemak juist afnemen.

Fysiotherapie Bij Oedeem

Waarom oedeemfysiotherapie bij Fysio038?

Waarom oedeem-fysiotherapie bij Fysio038?

Bij Fysio038 hebben we twee oedeemspecialisten die samen met u zullen zoeken naar de methode voor u werkt. Met ‘De methode Vodder’ en de andere mogelijke behandeltechnieken helpen we u snel weer naar een gezond en pijnvrij leven. Mocht u last hebben van oedeemvorming of andere vragen hebben, neem dan vooral contact met ons op!

Onze specialisten helpen u graag verder!

Vragen? neem vrijblijvend contact op.