Hoe kan de fysiotherapeut helpen bij een botvliesontsteking in je schenen?

Een botvliesontsteking in de schenen, ook wel bekend als shin splints, is een veelvoorkomende blessure die vooral sporters en hardlopers treft. In Nederland komt deze blessure bij ongeveer 4 tot 20% van de sporters voor. In dit artikel bespreken wij de mogelijke oorzaken voor scheenbeenklachten, de symptomen die hierbij komen kijken en de rol van de fysiotherapeut in de behandeling van de aandoening.

Oorzaken van een botvliesontsteking

Er zijn veel verschillende mogelijke oorzaken voor een botvliesontsteking van de schenen, maar meestal is het een gevolg van overbelasting van het botvlies van de onderbeenspieren. Enkele mogelijke oorzaken zijn:

Activiteiten met herhaalde impact, zoals hardlopen op harde ondergronden of springen, kunnen leiden tot kleine beschadigingen aan het botvlies (periost) en omliggende weefsels. Deze beschadigingen kunnen uiteindelijk leiden tot een botvliesontsteking in de schenen. Daarnaast kan een plotselinge verandering in trainingsomvang, zoals het verhogen van de afstand, frequentie of intensiteit van het hardlopen of sporten, ervoor zorgen dat de schenen te zwaar belast worden.

Ongeschikt schoeisel dat geen voldoende schokabsorptie biedt, kan extra stress op de schenen uitoefenen. Ook een verkeerde hardlooptechniek kan bijdragen aan overbelasting van de schenen. Als de spieren rondom de schenen onvoldoende ontwikkeld of te zwak zijn, kan dit leiden tot onvoldoende ondersteuning en demping, waardoor de schenen gevoeliger worden voor blessures. Trainen op een harde, ongelijke ondergrond kan de impact en stress op de schenen vergroten.

Daarnaast kan overgewicht de belasting op de schenen vergroten, vooral bij activiteiten met impact. Tot slot is het onverstandig om onvoldoende rust te nemen tussen trainingen aangezien je dan de schenen niet voldoende tijd geeft om te herstellen van de belasting.

Symptomen bij een scheenbeenvlies ontsteking

Mogelijke symptomen bij de blessure kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening. De belangrijkste symptomen zijn:

Botvliesontstekingen veroorzaken meestal pijn en ongemak langs het scheenbeen, dat is het grote bot aan de voorkant van het onderbeen. De pijn kan zich uitstrekken over een groter gebied en kan aanvoelen als een zeurende of stekende pijn.

De pijn wordt vaak geactiveerd of verergerd tijdens fysieke activiteiten, vooral bij activiteiten met impact, zoals hardlopen, springen, dansen of wandelen.

Het aanraken van het getroffen gebied kan gevoelig zijn en kan de pijn verergeren. In sommige gevallen kan er lichte zwelling of roodheid aanwezig zijn rond het pijnlijke gebied. Na periodes van inactiviteit ervaart men vaak stijfheid in het onderbeen.

Fysiotherapeut botvliesontsteking

Kom op tijd in actie bij klachten

Het is belangrijk om op tijd aandacht te besteden aan deze symptomen en medische hulp te zoeken, van bijvoorbeeld een fysiotherapeut als je vermoedt dat je last hebt van shin splints. Het negeren van de symptomen of doorgaan met activiteiten die pijn veroorzaken, kan leiden tot verergering van de aandoening en zelfs tot ernstiger blessures, zoals stressfracturen.

Door vroegtijdige rust te nemen, het gebied te ijzen en geschikte behandeling te volgen, kan het herstel bevorderd worden en kunnen complicaties worden voorkomen.

Rol van de fysiotherapeut in de behandeling van botvliesontsteking in de schenen

De fysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij de behandeling van botvliesontstekingen. Hun expertise op het gebied van beweging en revalidatie stelt hen in staat om jou te begeleiden bij het herstelproces en het voorkomen van verdere blessures.

De fysiotherapeut voert een grondige evaluatie uit om de ernst van de blessure te beoordelen en andere mogelijke oorzaken van de symptomen uit te sluiten. Op basis van de evaluatie stelt de fysiotherapeut een individueel behandelplan op dat is afgestemd op de specifieke behoeften en mogelijkheden van de patiënt. Het behandelplan kan bestaan uit verschillende therapeutische interventies.

Fysiotherapeuten kunnen verschillende technieken toepassen om pijn te verminderen en ontstekingen te behandelen, zoals massage, manuele therapie en elektrotherapie. De fysiotherapeut zal specifieke rekoefeningen en spierversterkende oefeningen voorschrijven om de flexibiliteit en kracht van de spieren in het onderbeen te verbeteren.

Daarnaast kunnen fysiotherapeuten de loop- en bewegingspatronen van de patiënt analyseren om eventuele afwijkingen of verkeerde technieken te identificeren die de shin splints hebben veroorzaakt of bijdragen aan het probleem. De fysiotherapeut zal advies geven over het aanpassen van trainingsroutines, het kiezen van geschikt schoeisel en het nemen van voldoende rust en hersteltijd.

Naarmate je herstelt, zal de fysiotherapeut geleidelijk aan de intensiteit en het niveau van de oefeningen verhogen om de functionele prestaties te verbeteren en terugkeer naar sport en activiteiten mogelijk te maken.

Fysio 038 is jouw beste keuze

Fysio 038 focust zich op de oorzaak van jouw klachten en niet alleen op het oplossen van het probleem. Dit om de kans zo klein mogelijk te maken dat de klachten terug zullen komen.

Mocht je geïnteresseerd zijn in het plannen van een afspraak bij Fysio 038? Twijfel dan niet langer en neem nu contact met ons op! Want bij Fysio 038 doen wij niets liever dan jou van je klachten af helpen.

Vragen? neem vrijblijvend contact op.