Triggerpoint Therapie

Stijve schouders, een pijnlijke rug en misschien ook wel een kuit die niet helemaal lekker aanvoelt. De meeste mensen die last hebben van triggerpoints, zullen één of meerdere van deze klachten herkennen. Maar wat is nu eigenlijk een triggerpoint en hoe kom je er zo snel mogelijk weer van af? In dit artikel bespreken wij alles wat je moet weten over onze zorg met triggerpoint therapie.

Wat is een triggerpoint?

Om te beginnen is een triggerpoint een mooi woord voor een spierknoop. Spierknopen zijn zeer lokale verkrampingen van de spier(en) , die ontstaan door een gebrek aan doorbloeding en zuurstof. Dit heeft tot gevolg dat er een pijnlijke verharding ontstaat in de desbetreffende spier(en).
Deze spierknopen kun je voelen wanneer je met de hand het lichaam gaat verkennen. De spierknopen kun je namelijk herkennen, wanneer je een pijnlijk en hard bobbeltje tegenkomt. Spierknopen kunnen mogelijk voor uitstralende pijn zorgen, wanneer de spierknoop bijvoorbeeld een flinke duw- en/of trekkracht ervaart.
Triggerpoints kunnen in alle spieren van het lichaam ontstaan. Dit gebeurt echter wel altijd op dezelfde plaatsen, namelijk daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt.

Wat zijn de oorzaken van een triggerpoint?

Er zijn verschillende factoren die een oorzaak kunnen spelen in het ontstaan van een triggerpoint. Denk allereerst bijvoorbeeld aan het langdurig zitten in een verkeerde houding of het veelvuldig maken van dezelfde beweging. Daarnaast kan overbelasting van de spieren ook een aanleiding geven tot het ontstaan van spierknopen, evenals psychologische factoren, zoals stress en vermoeidheid. Een val of ongeluk kan ook aan de basis liggen voor het ontstaan van een triggerpoint, net als het hebben van een ongezonde leefstijl met weinig beweging en slechte voeding.

Spierknoop

Wat gebeurt er in de spier?

Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. Deze spiervezels hebben een normale stand (in rust), kunnen samentrekken of kunnen worden opgerekt. Spiervezels in een overbelaste spier zijn in dat gebied meer samengetrokken, dan de spiervezels in het omringende gebied.
Hierdoor ontstaat die lokale verdikking, zoals eerder besproken en krijgen de spiervezels dus te maken met een slechte doorbloeding. Dit heeft tot gevolg, dat afvalstoffen minder goed afgevoerd worden, waardoor de spier kan verkrampen en dus pijnlijk kan aanvoelen.

 Symptomen behorende bij triggerpointklachten

Een triggerpoint oftewel spierknoop kan stijfheid, bewegingsbeperkingen, krachtverlies en pijnklachten veroorzaken. Mensen vertonen vaak ook compenserend gedrag, waardoor ze anders gaan bewegen om zo veel mogelijk de pijn te ontwijken. Dit kan vervolgens weer resulteren in klachten in andere delen van het lichaam. De pijn kan lokaal zijn in de spier, maar soms ook gepaard gaan met uitstralende pijn. Pijnklachten zoals hoofdpijn en lage rugpijn komen ook veelvuldig voor.

Triggerpoint Therapie

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren worden behandeld. Onderstaand zullen de meest voorkomende behandelmethoden worden besproken:

Dry needling

Dry needling is een behandelmethode, die vooral gericht is op spieren, die door langdurige spanning pijnklachten geven. Onze fysiotherapeuten zullen met behulp van een dunne accupunctuurnaald heel kort de triggerpoints aantikken. Dit geeft een kortdurende krampreflex, waarna spierverhardingen en verkrampingen snel en langdurig ontspannen raken. Uit onderzoek is gebleken dat dry needling een onmiddellijk of korte-termijnverbetering geeft, ten aanzien van de pijn en de beweeglijkheid van de spieren.

Triggerpoint Massage

Massage van een triggerpoint kan de ontspanning en doorbloeding van een spiervezel bevorderen. Door het uitoefenen van voldoende druk op de verkrampte spiervezels, kan de pijn worden verlicht en kunnen functies van de verzwakte en pijnlijke lichaamsdelen weer herstellen. Wanneer de massage-therapie aanslaat, kun je merken dat het weefsel zachter wordt op de plek waar eerst de triggerpoint zat.

Fysio038

Herken je bepaalde symptomen en zou je graag een van onze fysiotherapeuten naar je klachten laten kijken? Aarzel niet en neem contact met ons op! Want bij Fysio038 helpen we jou graag van je klachten af en zorgen we er tevens voor dat de kans op het ontstaan van een nieuwe triggerpoint wordt verkleind.

Vragen? neem vrijblijvend contact op.