Onze zorg bij impingement klachten

Heb je erg last van je schouder als je je arm heft? Dan kan het zijn dat je last hebt van impingement klachten in de schouder. Impingement klachten kunnen erg vervelend zijn, zeker als jij je schouder vaak moet gebruiken.

In dit artikel zal meer worden ingegaan op impingement klachten en de oorzaken ervan. Hierna zullen we vertellen hoe wij, als Fysio 038, je kunnen helpen met deze klachten en hoe dit dan in zijn werk zou gaan.

Wat is het impingement syndroom?

Het impingement syndroom is een klacht die zich bevindt in de schouder. Eigenlijk is het een erg misleidende term. Impingement is een letterlijke vertaling voor botsing, maar in het geval van dit syndroom wordt het vertaald als inklemming.

Bij het impingement syndroom zit er weefsel tussen je schouderkom en schouderkop ingeklemd. Dit kan ontstaan doordat andere structuren in de schouder zwellen, of op een andere manier meer ruimte in gaan nemen. De pijn die ontstaat, zul je voornamelijk voelen bij het heffen van de arm.

De pijn zal grotendeels te voelen zijn in de schouder zelf, maar kan in ergere gevallen uitstralen naar de bovenarm, onderarm en zelfs je hand. Er zijn twee soorten van het impingement syndroom, namelijk: primair en secundair impingement.

Primair impingement

Bij primair impingement wordt de ruimte onder de schouderkom te klein door lokale veranderingen. Ten eerste kan overbelasting van de schouder ervoor zorgen dat pezen gaan zwellen of dat er kalk ontstaat die extra ruimte in kan nemen.

Ten tweede kan de kwaliteit van de pezen in het schoudergewricht afnemen, waardoor deze dikker worden. Als laatste kan het zijn dat de schouderkom al sinds de geboorte een ongunstige vorm heeft. Dan zou een operatie overwogen moeten worden.

impingement klachten

Secundair impingement

Bij secundair impingement ontstaat er inklemming in weefsels die lager dan de schouderkop zitten. Het kan zijn dat de rotatorcuff spieren in de schouder niet goed meer samenwerken. Er ontstaat instabiliteit in de schouder, wat ervoor kan zorgen dat de schouderkop en schouderkom dichter naar elkaar toe gaan staan.

Verder kan het verkeerd bewegen van de schouder of een instabiel schoudergewricht ook zorgen voor secundair impingement. Tot slot zou een val op de schouder ervoor kunnen zorgen dat de schouderkom ontstoken raakt en er een zwelling ontstaat.

impingement fysio

Wat kun je tegen het impingement syndroom doen?

De behandeling hangt sterk af van de oorzaak van de klachten. Het is in ieder geval belangrijk om de beweeglijkheid en de spierfunctie in het schoudergewricht te trainen.

Naast de beweeglijkheid in het schoudergewricht, zijn de beweeglijkheid van de nek- en borstwervelkolom net zo belangrijk. Als de oorzaak overbelasting is, is het belangrijk om hiernaast de schouder goed rust te geven en genoeg tijd te geven om deze te laten herstellen.

Wat kan een fysiotherapeut voor je betekenen?

Zoals hierboven staat beschreven is het goed om de schouder te trainen. Een fysiotherapeut kan met jou een trainingsschema opstellen om de schouder genoeg te trainen. Het is belangrijk om dit samen met een fysiotherapeut te doen, zodat op een verantwoorde manier getraind kan worden.

Een fysio kan bepalen wat de oorzaak van je klachten kan zijn en hoe deze klachten het beste verholpen kunnen worden. Daarnaast kan een fysio je tips geven om in de toekomst niet nogmaals met dezelfde klachten te hoeven rondlopen.

Waarom Fysio 038?

Bij Fysio 038 zien wij het lichaam als één geheel, waarin alles met elkaar verbonden is. Daarom wordt er tijdens een behandeling niet alleen op de pijnklacht gefocust, maar ook op de persoonlijke situatie. Samen met jou wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Zo kunnen we ons goed focussen op welke behandeling het beste bij jou past en jouw persoonlijke doelen het beste behaald kunnen worden. Ben je nieuwsgierig geworden naar onze praktijk of wil je gelijk een afspraak maken, kijk dan gelijk op onze website voor meer informatie.

Vragen? neem vrijblijvend contact op.