Herstellen na een schouder die uit de kom is
Na een luxatie is de schouder vaak voor een langere tijd gevoelig en verzwakt waardoor het belangrijk is om te revalideren. Fysiotherapie kan een goede uitkomst bieden bij het herstellen na een schouder die uit de kom is geweest.
In dit artikel worden de kenmerken en veelvoorkomende oorzaken van een schouderluxatie besproken. Daarnaast leggen we uit wat fysiotherapie bij Fysio 038 voor jou kan betekenen bij het herstellen na een schouder die uit de kom is geweest.
Wat is een schouderluxatie?
De acute, felle pijn verdwijnt meestal nadat de schouder terug in de kom is geplaatst. Wel blijft de schouder vaak nog enkele weken gevoelig.
Wanneer de schouder uit de kom is geweest, kunnen de gewrichtsbanden en het gewrichtskapsel zo los zijn geworden dat er steeds vaker luxaties optreden. Om deze kans te verminderen, is het daarom raadzaam tijdig contact op te nemen met een fysiotherapeut.
Hoe ontstaat een schouderluxatie?
Meestal ontstaat een schouderluxatie door een val op de schouder, een forse stoot tegen de schouder of een plotselinge beweging. Contactsporten, zoals voetbal, hockey of rugby, geven een grotere kans op een schouderluxatie.
Ook wanneer je van nature soepele gewrichtsbanden en zwakke schouderspieren hebt, is de kans op een schouder uit de kom groter. In dat geval schiet de schouder meestal tijdens het omhoog en naar achteren bewegen van de arm uit de kom.
Bij een schouderluxatie schiet de schouder meestal naar voren uit de kom, maar deze kan ook naar achteren, boven of onder uit de kom schieten. Daarnaast kan er ook een gedeeltelijke luxatie van de schouder optreden.
We spreken dan van een subluxatie. Een subluxatie geeft meestal een klik met een oncomfortabel gevoel in de schouder. Ook dan kan fysiotherapie een goede uitkomst bieden voor het verminderen van de klachten en het voorkomen van nieuwe schouderluxaties in de toekomst.
Wat kan fysiotherapie voor jou betekenen?
Zowel tijdens het gesprek als het lichamelijk onderzoek ligt de focus niet primair op de klacht. De fysiotherapeut zal ook aandacht hebben voor het functioneren van je lichaam in zijn totaliteit en je persoonlijke situatie.
Op basis van de resultaten van het lichamelijk onderzoek en je persoonlijke wensen en doelen zal de fysiotherapeut samen met jou een behandelplan opstellen.
De behandeling bij een schouderluxatie
De behandeling na een schouder uit de kom zal zich met name richten op het verbeteren van de beweeglijkheid van de schouder en het versterken van de spieren rondom de schouder. Meestal gebeurt dit middels gerichte therapie en specifieke oefeningen.
Bij gerichte therapie kun je denken aan oefeningen, maar ook mobilisatie technieken kunnen worden gebruikt.
Nadat de bewegingsvrijheid van het schoudergewricht is toegenomen, is het belangrijk om het schoudergewicht zo stabiel mogelijk te laten functioneren. Op die manier wordt de kans op een nieuwe schouderluxatie verminderd.
De fysiotherapeut zal je daarom oefeningen aanleren die je zelfstandig thuis kunt uitvoeren. Deze oefeningen zullen met name gericht zijn op het versterken van de spieren rondom de schouder en het aannemen van een juiste houding tijdens bewegen. Dit kan bijdragen aan het verdere herstel na een schouder uit de kom.
Fysiotherapie bij Fysio 038
Heb je recent je schouder uit de kom gehad en wil je hiervoor graag geholpen worden? De fysiotherapeuten bij Fysio 038 helpen je graag bij het herstel, zodat je weer pijnvrij kunt bewegen. Ben je benieuwd wat fysiotherapie voor jou kan betekenen of heb je vragen? Neem dan telefonisch contact op via het nummer 038 – 20 20 038 of mail naar info@fysio038.nl. Ook is het mogelijk direct een afspraak te maken via onze website.